Drie op een rij voor Sparks

Chantal Versluis scoort het enige punt in de softbalfinale tussen Sparks en Terrasvogels. © Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Haarlem

Met veel publiek langs het veld en een heerlijk zonnetje erboven heeft Oolders Omaco Sparks uit Haarlem zaterdagmiddag in eigen huis de derde landstitel softbal op rij (de elfde in totaal) binnen gesleept na een zwaarbevochten 1-0 zege op Terrasvogels uit Santpoort-Zuid.

De Haarlemse titelverdediger kreeg de zege bepaald niet cadeau. Er moest een tiebreak aan te pas komen om na zeven puntloze innings een beslissing te forceren. Daarin profiteerde Sparks optimaal van twee fouten.

De eerste die de mist in ging was de scheidsrechter bij het derde honk. De man in het blauw brulde Chantal Versluis safe, terwijl de speelster van Sparks duidelijk te laat bij het honk arriveerde.

Dat er sprake was van een arbitrale miskleun bleek na de wedstrijd toen ook de winnende coach van Sparks – Peter van Dalen – ruiterlijk toegaf dat de bal eerder in de handschoen plofte dan dat de voet van Versluis het kussen toucheerde.

Dat Versluis een bal later vanuit de riante positie de winnende run kon scoren was het gevolg van een gemiste vang door catcher Jeske Meewisse van Terrasvogels. Het was welbeschouwd de enige fout van de formatie uit Santpoort-Zuid die een messcherpe finale afleverde. Vandaar dat hier en daar stevig werd gebaald na het missen van de hoofdprijs.

Slecht

Zo stak de uitblinkende Britt Vonk haar ergernis niet onder stoelen of banken. „De scheidsrechters waren slecht. Daar hadden beide teams last van. Maar de foute call bij het derde honk kostte ons misschien wel het kampioenschap. Ik vind dat wij over de hele wedstrijd gezien de frissere ploeg waren.”

Vonk greep weliswaar naast het kampioenschap, maar was wel verantwoordelijk voor de mooiste actie van de dag. Nadat zij ietsje achter de werpcirkel de bal ving na een klap van Maaike Blaauwgeers, volgde aansluitend een loepzuivere achterwaartse worp naar het tweede honk. Daardoor ging ook Kiki Draaijer uit en kwam de voor Terrasvogels dreigende zesde inning ten einde.

Dat beide ploegen aanvallend aan de ketting lagen was de verdienste van de twee pitchers die nagenoeg niets weggaven. Danielle Bonnet deed dat namens Terrasvogels; ’good-old’ Rebecca Soumeru hield voor Sparks de deur op slot.

Fantastisch

De inmiddels 34-jarige ranke Haarlemse die twee jaar geleden nog sterk twijfelde aan een vervolg van haar softbalcarrière, heerste van de eerste tot en met de laatste bal. Coach Peter van Dalen overwoog nooit om een verse kracht de klus te laten afmaken. „Becky gooide fantastisch. Al hadden er drie tiebreaks aan te pas gekomen, dan nog had ik haar laten staan.”

Over het gehele seizoen gezien is de titel bij de juiste ploeg terecht gekomen. Toch is het jammer dat de zinderende finale uiteindelijk werd beslist door een ’Mickey Mouse’ tiebreak waarbij de slagploeg een bezet tweede honk cadeau krijgt. De maatregel is in het leven geroepen om een snelle beslissing te forceren. Dat was zaterdagmiddag wel het laatste waar de speelsters én de vele toeschouwers op zaten te wachten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen