Mijn lange reis over de sluizen

Pieter van Hove
Velsen-Noord

Duizenden automobilisten waren het afgelopen weekeinde slachtoffer van de afgesloten Velsertunnel. Vaak moesten ze uren in hun voertuig doorbrengen. Verslaggever Pieter van Hove was één van hen.

Een leuk voorproefje wat me te wachten staat wanneer de tunnel in 2016 negen maanden dicht is, dacht ik laconiek vóór mijn rit van Velsen-Noord naar Haarlem. Helaas kon ik niet met de fiets. Maar het sluizencomplex zou ook wel gaan. De beelden van de webcam op internet van de sluizen waren in elk geval gerustgevend.

Slang

Een trage slang van auto’s over de zeetoegang tot het Noordzeekanaal. Maar ze reden tenminste. Voor de zekerheid een uurtje eerder van huis gegaan. Dat was te pessimistisch ingeschat. In een gestaag tempo reden de auto’s richting IJmuiden danwel Velsen-Noord. Misschien had de overtocht vijf minuutjes langer dan normaal geduurd. Da’s redelijk. Daarna ging de tocht verder richting Haarlem.

Randweg

De Randweg was leeg. Een weldadige rust. Dat beeld veranderde toen ik na de afspraak weer terug de Randweg op ging. De signaleringsborden voor de ingang van de Velstertunnel waren onverbetelijk: hier moest ik de weg af. Even later reed ik op de Parkweg, richting IJmuiden. Mijn aanvankelijk optimisme verdween gelijk met de regen in het afvalputje. Wat is hier aan de hand? Honderden auto’s reden langzaam in de file. In beide richtingen. Stapvoets. Of helemaal niet. Links en rechts reden auto’s via de berm naar de andere rijstrook. Alsof dat wat zou uitmaken.

Felisonterminal

Paniekerige gezichten in de volgepakte auto’s van toeristen. Ze zouden toch wel op tijd de Felisonterminal halen voor de boottocht naar Engeland? In een auto voor me stapt een inzittende uit en gaat mokkend langs de kant van de weg zitten. Rijkswaterstaat heeft snel een tweede veerpont in laten zetten. Net zoals vroeger. Veel bussen en vrachtwagens erop, zo vol beladen zijn ze. De twee ponten ploeteren door het water. De rechterrijstrook van de Kanaaldijk staat helemaal stil. Die is voor automobilisten die richting sluizencomplex gaan voor de overtocht. Eigenlijk wil ik die ook nemen, maar besluit dan de rij auto’s te volgen naar het centrum. Daar zou ik uiteindelijk belanden in het havengebied.

Bumper

Van daaruit is het maar een minuutje naar het sluizencomplex. Hé, waar zijn al die auto’s gebleven? Ik reed over de brug bij de Kleine Sluis. Te vroeg gejuicht. Want daar stonden ze. Bumper aan bumper. Wie wel eens de sluizenroute heeft genomen weet het: voorzichtigheid troef bij de smalle gangetjes en let op de pijlen.

Blijkbaar was veel bestuurders dit ontgaan, want de auto’s hielden halt op de meest vreemde plekken. Gelukkig, beweging in de rij. En even later rijd ik richting eindbestemming. De tegemoetkomende auto’s staan stil. Zelfs tot op de Wenckebachstraat. Die automobilisten hebben nog een lange reis voor de boeg. Een kilometer over de sluizen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.