Flink wat vragen na dood verwarde man in IJmuiden

© Foto Michel van Bergen

Carlo Nijveen
IJmuiden

De dood van de verwarde IJmuidenaar die zondag bij zijn flatwoning aan de Schiplaan door de politie werd neergeschoten, roept bij voorzitter Ina de Vos van wijkplatform Zee- en Duinwijk vragen op.

Tijdens een overleg met vertegenwoordigers van de politie en Woningbedrijf Velsen - verhuurder van de appartementen in de zeshoogflat waar het drama zich voltrok - heeft De Vos maandag om tekst en uitleg gevraagd.

(Lees hier: Neergeschoten verwarde flatbewoner overleden in ziekenhuis)

,,Ik wil onder meer weten hoe het kan dat iemand die zó verward raakt op een flat tussen andere mensen kan wonen. En hoe lang woonde die man daar al? Wat gebeurd is, vind ik uiteraard triest. Zeker voor de zoon van de man, die kennelijk een en ander heeft zien gebeuren.’’

Dit deel van Zee- en Duinwijk heeft in IJmuiden sowieso niet een heel goede reputatie, weet wijkplatfomvoorzitter De Vos.

,,De naam Schiplaan heeft voor flink wat mensen al jarenlang een negatieve bijklank. Daar wonen nogal wat mensen met een rugzakje, zegt men. Zeker na de sloop van de Orionflat zou het aantal bewoners met een psychiatrisch of ander problematisch verleden er beduidend zijn toegenomen.’’

Bij Woningbedrijf Velsen stond de bewoner van de Schiplaan niet bekend als een probleemgeval, laat woordvoerder Anke Wisselink desgevraagd weten. Zij wil verder niet inhoudelijk op de kwestie reageren.

De man zou pakweg dertien jaar geleden aan de Schiplaan zijn komen wonen. De 49-jarige IJmuidenaar werd zondagochtend vroeg neergeschoten door politieagenten. Hij zou de uniformdragers kort daarvoor met een mes hebben bedreigd.

Omdat de man volgens de politie niet voor rede vatbaar was, losten de agenten diverse schoten. Daarbij liep de IJmuidenaar beenletsel op, aldus de politie. Volgens een getuige waren bij de flat in totaal drie knallen te horen.

De verwarde man werd aangehouden en naar een ziekenhuis overgebracht. Hij overleed daar ’s avonds. De man had zichzelf voor het schietincident al verwond met een mes. Dat bracht de politie na zijn overlijden naar buiten.

Het zou gaan om snij- en steekwonden. Ook had hij gevaarlijke vloeistoffen gedronken, aldus de politie. Blijkbaar hebben familieleden van de IJmuidenaar geprobeerd hem te kalmeren. Omdat dat mislukte, alarmeerden zij de politie.

Op het lichaam van de IJmuidenaar is sectie verricht om de precieze doodsoorzaak vast te stellen. De rijksrecherche onderzoekt de gang van zaken bij de flat aan de Schiplaan, zoals gebruikelijk bij incidenten waarbij de politie naar wapens grijpt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.