Supporters willen nieuwe opzet van competitie

Supporters van ondermeer Telstar hopen op meer wedstrijdspanning. Archieffoto

Supporters van ondermeer Telstar hopen op meer wedstrijdspanning. Archieffoto

Hein ten Berge
Velsen-Zuid/Volendam

Supportersverenigingen van zes clubs uit de Jupiler League, waaronder Telstar en FC Volendam, presenteren binnenkort een gezamenlijk plan om tot een nieuwe en aantrekkelijkere competitie te komen.

Het plan biedt tegenwicht tegen het onlangs door de KNVB gelanceerde nieuwe Nederlandse voetbalpiramidemodel. Daarin keert de tweede divisie terug en worden de beloftenteams uitgestrooid over het prof- en amateurvoetbal. De overgrote meerderheid van de topklassers heeft zich achter de plannen van de KNVB geschaard. Door de flink versoepelde licentie-eisen wordt het voor amateurclubs aantrekkelijker om de overstap te maken.

Alternatief

De supportersverenigingen van MVV, FC Den Bosch, FC Volendam, NEC, Sparta en Telstar besloten hierop met een alternatief te komen. De insteek is om het voetbal weer terug te geven aan de ’man op de tribune’. De dalende bezoekersaantallen, de komst van beloftenelftallen en de uiteenlopende speeltijden zijn de supporters een doorn in het oog.

In de nieuwe competitieopzet bestaat de Jupiler League weer uit achttien in plaats van twintig teams. In het alternatieve plan is geen plek meer voor beloftenteams. Topklassers zijn wel welkom.

Wedstrijdspanning

In het nieuwe competitieplan dat voor meer wedstrijdspanning moet zorgen, promoveren de nummers een en twee van de Jupiler League rechtstreeks naar de eredivisie. De nummers zeventien en achttien van de eredivisie degraderen. De vier periodewinnaars strijden volgens het knock-outsysteem om een derde promotieticket. De winnaar speelt tegen de nummer zestien van de eredivisie om een plekje op het hoogste niveau.

Maandag

De supporters willen per direct af van de maandag als speeldag. Wedstrijden in de Jupiler League moeten alleen nog op vrijdag-, zaterdagavond en zondag worden gespeeld.

De leden van de zes supportersverenigingen pleiten voor een aparte BeNeLiga voor beloftenteams zoals dat in het vrouwenvoetbal bestaat.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen