Draven op de wolken van alcohol

Pieter van Hove
Santpoort-Noord

Terwijl het winnende paard Yankee Attack nog een ererondje over de Hoofdstraat rijdt, pakt het toegestroomde publiek zijn spullen. Koelboxen, klapstoeltjes, blikken bier. Alles gaat mee naar het centrale punt, de kruising Hagelingerweg/Hoofdstraat in Santpoort-Noord.

De verhitte lichamen zijn de hele dag gekoeld met bier. Veel bier. Niet alleen binnen, maar ook en vooral buiten in de Hoofdstraat. Dat is al in de middag het geval als de kortebaandraverij aan de gang is. Sommigen halen blikjes bier bij de nabijgelegen Dekamarkt en nemen ze in koelboxen mee naar het parcours. Dat is niet alleen smakelijk, maar ook goedkoop. In elk geval goedkoper dan de 2,30 euro die voor bier en frisdrank bij de officiële kraampjes moet worden betaald.

Gokkers

Pas rond half zeven is de draverij voorbij. Er zijn kijkers en gokkers, die er dan al bijna een werkdag op hebben zitten. En dan maar tetteren. Twee Heemskerkse mannen orakelen wat over het verschil tussen vrouwen boven en onder het kanaal. Ze waggelen verder richting de café's s en muziekpodia bij het begin van de winkelstraat. Bij café Bartje is er geen doorkomen aan.

Dat geldt ook voor eetlokaal 't Palet, viswinkel Santpoort aan Zee.

Ja, zelfs voor de viskraam op het Burgemeester Weertsplantsoen staat een flinke rij. Bij brasserie De Wildeman hebben de bedienden armen als octopussen. Bewonderswaardig, uren achter elkaar. Met telkens die glimlach. Het centrum van Santpoort-Noord is veranderd is een woud van fietsen. Overal staan de tweewielers.

Taxi

Voor degenen die een gang huiswaarts niet meer vertrouwt, is er nog altijd een taxi die bij een geïmproviseerde standplaats staan. Op de kermis is het dan nog opvallend rustig. Maar dat zal niet lang meer duren.

Al meer en meer komen er groepjes fietsers richting de Hoofdstraat.

Vinnek

Een dronken man gooit een vol glas bier in een tuin. 'Vinnek leuk', is zijn commentaar. De eigenaar van het huis ongetwijfeld niet. Maar die is op dat moment niet thuis. Ongetwijfeld ondergedoken bij familieleden elders. Want geef het de omwonenden van de Hoofdstraat maar te doen: elke dag duizenden mensen bij je deur hebben die maar één doel hebben: plezier maken en zuipen.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.