Linda zwaait haar jeugdvriendin uit

Kees de Boer
CruiseschepenIJmuiden

Linda en Hans uit Rotterdam stonden afgelopen zaterdag hun Praagse vriendin Janna uit te zwaaien. Janna maakt momenteel een busreis en vertrok zaterdag met de DFDS ferry naar Newcastle. Linda: ,,We hebben Janna in Utrecht opgehaald en haar hier in IJmuiden afgezet.”

De 67-jarige Linda legt uit hoe de vriendschap met de Tsjechische is ontstaan: ,,Ik ken haar nog van vroeger, toen ik in Praag op de lagere school zat. In 1968 vielen de Russen het toenmalige Tsjecho-Slowakije binnen. Ik was toen in Rotterdam en ben nooit meer teruggegaan.” Dat had ook met de liefde te maken: ,,Ik kwam Hans tegen. Tijdens een concert van Gilbert Bécaud in De Doelen.”

Het Rotterdamse stel toont zich niet zo enthousiast over Velsen: ,,De haven is een beetje povertjes als je die met die van Rotterdam vergelijkt”, aldus Hans. Hij vervolgt: ,,Ik vind het strand wel mooi en we hebben op de Kop van de Haven net een visje gegeten. Die was prima.”

Linda: ,,En ze doen hier heel stoer over de haven voor de cruiseschepen. Nou, ik kan je vertellen dat als het een beetje waait, die schepen naar Rotterdam uitwijken. Laatst nog, de Koningsdam, dat enorme cruiseschip. Er was teveel wind en wat denk je? Dat ding kon maar in één haven aanleggen: die van Rotterdam.”

De Rotterdamse beweert veel verstand van de scheepvaart te hebben: ,,Dat komt omdat ik jaren bij een grote bouwer van baggerschepen heb gewerkt.”

Terug naar de dagelijkse realiteit. Wat gaat het echtpaar zo direct doen wanneer vriendin Janna achter de horizon is verdwenen? ,,Terug naar Rotterdam”, zegt Linda. Ze vervolgt: ,,Onderweg naar huis bij Schiphol een kop koffie drinken. Heerlijk.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.