Geef mij maar Spaarndam

Pieter van Hove

Het is blijkbaar steeds moeilijker om in de gemeente Velsen iets te organiseren. Het ene na het andere zomerfestival valt om.

Geen havenfestival dit jaar, ook geen Beeckestijnpop en ook door de Pierloop kan een streep. De oorzaken zijn legio: gebrek aan sponsorgelden, te weinig voorbereidingstijd of anders de gemeente Velsen zelf die met haar regels het organiseren van een festijn frustreert.

Dat maakt de discussie over het al dan niet samengaan met Spaarndam zo interessant. Dit pittoresk dorpje bij de dijk, op een paar honderd meter van Santpoort-Noord, heeft tal van evenementen die jaarlijks gewoon doorgaan. Onbelemmerd door bureaucratische regels. Zoals de wekelijkse kunstmarkt in het palingdorp. Of het Dorpsfeest Spaarndam. Het woord zegt het al. Weer eens wat anders.

Of neem de gebouwen in het vissersplaatsje (!). Zoals het beeld van Hansje Brinker die met een vinger in de dijk heeft voorkomen dat Nederland onder water stroomde. Een mooi alternatief voor het borstbeeld van Cornelis Vreeswijk bij het IJmuider strand.

Bovendien heeft Spaarndam in de vorm van het eeuwenoude sluisje een bekende attractie. En zeker zo fijn: in de directe nabijheid van dit monument is een echte dorpskroeg waar je over het water heen kunt kijken. Daar kan de bouw van de zeesluis qua bezienswaardigheid niet tegenop.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.