De vernieuwde IJmuidense markt is ’nog wat wennen’

De nieuwe weekmarkt op het Velserduinplein.

De nieuwe weekmarkt op het Velserduinplein.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
IJmuiden

De donderdagse weekmarkt in IJmuiden heeft, sinds de herinrichting van het Velserduinplein gereed is, een geheel nieuwe uitstraling gekregen. Er is ook veel veranderd in vergelijking met de oude situatie. Er zijn bomen geplant, er liggen klinkers en gekleurde keien in plaats van de oude betonplaten. Ook is de Velserduinweg langs het plein afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Hoe bevalt de markt de kooplieden en de bezoekers? Deze krant maakte een donderdag een rondje op de vernieuwde weekmarkt.

,,Ik vind het wel wennen” , zegt Bertie Roodnat uit IJmuiden. ,,Ik mis een hoop kramen die er voorheen wel waren. De snoepkraam, de man met de noten. Er was een kraam met kaarten, die zie ik ook niet meer. Ik kom elke week en dan grijp je toch mis.”

Tijdsgeest

Waar ’de leegte’ aan ligt, volgens haar? ,,Het zal de tijdsgeest wel zijn. Er wordt meer via internet gekocht en vrouwen zijn meer dan vroeger aan het werk. Dat zie je terug in de hoeveelheid mensen hier op de markt. Al werkt het weer ook niet mee vandaag.”

Marktkoopman Richard Stut van ’Stut Aardappels’ vertelt dat er inderdaad niet veel kooplieden zijn deze donderdag. Hoe hij het geworden vindt? ,,Ik sta nu voor de tweede keer op het vernieuwde plein en ik vind het mooi geworden. Wat goed is, is dat er nu een betere aansluiting is met de winkels op de Lange Nieuwstraat.”

Daar is Chris Feddema, handelaar in dierenvoeding het wel mee eens. ,,Het is een stuk gezelliger geworden”, zegt hij. ,,Ik ben er goed over te spreken.”

Nikki Schaaf van ’R en M Fleurs’ wijst op de parkeerplaats halverwege het Velserduinplein.

,,Er is nu een doorloop van mensen gekomen die hier op het plein parkeren en naar de winkels op de Lange Nieuwstraat lopen. Dat is voor ons wel fijn, want dan komen ze gelijk langs onze kraam en nemen ze een bloemetje mee. De markt is nu sowieso meer een geheel met de winkels.”

Bezoekster Rita Pot uit IJmuiden toont zich kritisch. ,,Ik mis de gezelligheid”, zegt ze. ,,Er zijn te weinig kramen. Het heeft helemaal niet meer de uitstraling van een markt. Het zou een idee kunnen zijn om de de kramen wat dichter bij elkaar te zetten. Nu staat her en der wat.”

Ze vervolgt: ,,Maar misschien moet het nog even zijn tijd hebben. Ik ga vandaag wat groente halen en een stukje vis en dan ga ik weer.”

De meningen wisselen dus. Nel Gravemaker uit Velsen-Zuid is lovend: ,,Je merkt dat er aandacht aan is besteed. Veel mooier dan het was. Het is wat compacter geworden en dat maakt het ook gelijk gemoedelijk. Het moet hier gewoon nog een beetje groeien.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.