Zwartscheider

Anneke Wijsman

Is het verboden om als Haarlemmer je plastic in IJmuidense containers te stoppen? Er staan geen bordjes op met ’Slechts voor Velsenaren’.

Toch voel ik me altijd een beetje schuldig, een soort zwartscheider, als ik weer eens een grote tas vol plastic leegkieper in de kliko naast de Vomar op het IJmuidense Kennemerplein.

Maar het is zo makkelijk om de tas vol plastic in de auto mee te nemen naar mijn werk en meteen om de hoek van het kantoor van de IJmuider Courant te legen.

Bovendien heeft Velsen van die gemakkelijke grote kleppen op de bakken én je mag er ook melkpakken en blikjes in stoppen. Dat vind ik top van de HVC, want hoe meer ik kan scheiden, hoe schoner mijn geweten.

Hou je rotzooi bij je, zou Velsen kunnen denken. Maar, sputtert een stemmetje van binnen, zo scheid ik meer en wie let er op grenzen als het belang van de wereld wordt gediend. Eigenlijk staan we quitte, sus ik mezelf, want ik heb wel eens grofvuil van mijn IJmuidense schoonmoeder naar Haarlem gebracht.

Gisteren kreeg ik thuis in Haarlem een folder in de bus dat melkpakken en blik vanaf 1 oktober daar ook bij het plastic mogen, plus een grote blauwe boodschappentas met de opdruk ’Wij Haarlemmers houden van afval scheiden’.

Mooi dat ik niet met die tas in IJmuiden ga staan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.