'Link Holleeder bij dood Nijman'

Silvan Schoonhoven
beverwijk

De dood van vechtsportschoolhouder Hans Nijman uit Beverwijk is ruim negen maanden na de liquidatie nog steeds onopgelost. Er is een verband tussen de moordaanslag en Willem Holleeder, meldt weekblad Panorama.

Holleeder zou Nijman hebben gevraagd om liquidaties voor hem uit te voeren. Dat heeft Nijman tenminste beweerd tegenover de crimineel Ron Nyqvist.

De Brabander Nyqvist, die vorig jaar zelfmoord pleegde, was in 2001 zelf aan een aanslag ontkomen. Hij stapte in Breda samen met zijn vriendin in zijn auto toen een bom ontplofte. Wonderwel kwam hij er vanaf met een paar gebroken tenen. Nyqvist verdacht Hans Nijman van de moordpoging.

AK47

Hij ging verhaal halen en Nijman zou hebben gezegd dat Holleeder'een paar kruisjes bij bepaalde namen heeft gezet'. Volgens het weekblad had Nyqvist in het najaar van 2014 nog met Holleeder zelf contact over de kwestie. Op woensdagavond 5 november schoten onbekenden Nijman dood met een AK47 en nog een ander vuurwapen. De moord werd professioneel uitgevoerd en de daders ontkwamen zonder veel sporen achter te laten.

Officier van justitie Serge Lukowski meldt in Panorama dat hij op de hoogte is van de verhalen die de ronde doen over Nijman. ,,Dan heb ik het over mededelingen die door meneer Nijman zijn gedaan over meneer Holleeder.'' Hij kan 'bevestigen noch ontkennen' dat de recherche zich in het onderzoek richt op de link met 'De Neus'.

Dino Soerel

Dat Nijman zich bewoog in onderwereldkringen met mensen als Dino Soerel uit Purmerend en Ali Akgün uit Alkmaar was al bekend. De inlichtendienst van de recherche meldde dat Nijman samen met zijn vriend en mede-vechtsporter Dick Vrij het transport van cocaïne regelde voor Soerel, op dat moment een machtige speler in de Nederlandse onderwereld.

Maar hij is er nooit voor veroordeeld. Nijman zou ook zijdelings betrokken zijn geweest bij de dood van een Israëlische crimineel Eliahu Menasche in Amsterdam in 1998. Maar de laatste jaren zou Nijman zich, in tegenstelling tot Dick Vrij, juist van de misdaad hebben willen afwenden om zich weer op de sport te werpen.

Waarom hij precies dood moest, was een mysterie. Direct na de moordaanslag klonk in de onderwereld de theorie dat het ging om een waarschuwing aan Dick Vrij, die zich vrijwillig had laten opsluiten uit angst voor een liquidatie.

De aanslag op Nijman kwam een dag na het eerste optreden in de rechtszaal van kroongetuige Fred Ros in het grote moordproces Passage.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.