Geef ook voor Linda’s laatste wens

Linda Staas, vlak voordat ze ziek werd.

Linda Staas, vlak voordat ze ziek werd.© Eigen foto

Kees de Boer
Velsen-Noord

‘Kleine Linda’ wordt ze genoemd door haar goede vriendin Kelly Schockman. De 51-jarige Linda Staas uit Velsen-Noord, is doodziek. De doctoren geven haar nog een paar weken te leven.

Kelly is erg begaan met haar lot en heeft een doneeractie opgezet. ,,Ik wilde iets voor haar doen, ze heeft me in het verleden zo vaak geholpen”, zegt ze. ,,Ik heb haar gevraagd wat ze nog graag zou willen.”

,,Ze gaf aan dat ze met ons, vrienden en familie, nog wel ergens naartoe zou willen. Naar een vakantiepark. En nu hebben we als vrienden het plan bedacht om in het weekend van 26 januari een weg te gaan. We gaan een huisje boeken en er gaan twaalf mensen mee.”

Bijnier

Kelly schetst een beeld van het lot dat Linda Staas heeft getroffen.

,,Ze heeft al enige tijd kanker aan de bijnier. Dat is helaas inmiddels uitgezaaid naar de longen en de hersenen. De tumor aan haar bijnier is sinds december vier centimeter gegroeid. Er was aanvankelijk een operatie toegezegd, maar die gaat niet meer door. De specialist heeft haar verteld dat opereren in dit stadium niet meer kan.”

Ze roemt haar vriendin: ,,Het is een hele positieve vrouw. Nooit klagen, ook nu niet. En ze stond altijd voor iedereen klaar. Ze heeft bijvoorbeeld in het buurtcentrum De Stek als vrijwilliger heel veel gedaan. Ze heeft als klaar-over gewerkt, is Zwarte Piet geweest en gastvrouw voor ouderen. Ze heeft het hart op de goede plek, je kon altijd een beroep op haar doen.”

Dapper

En nu is de zieke Staas dus uitbehandeld. Kelly: ,,Ze is heel erg dapper. Ze heeft nu zoiets van: ik maak er in de tijd die me nog rest maar het beste van.”

Hoe kunnen mensen wat doneren? ,,Ik heb een bericht op Facebook gezet en een pagina aangemaakt op de website doneeractie.nl. Bezoekers van die site kunnen de actie vinden onder de kop: ‘Help Linda nog een x genieten.’ Daar kunnen mensen wat geven voor Linda.”

Schockman vertelt dat toen ze Linda vertelde van het plan van een weekendje weg, ze blij reageerde. ,,Ze kreeg een grote glimlach op haar gezicht. Ik ben toen ook gelijk aan de slag gegaan. Momenteel komt er al geld binnen. Het aardige van de site doneeractie.nl is, is dat als iemand wat geeft, daar ook vaak persoonlijke berichten bij zitten. Die doen Linda goed.”

Zonnetje

Ze vervolgt: ,,Voor geen euro koop je gezondheid, maar haar glimlach is onbetaalbaar. We gaan er een mooi weekend voor haar van maken. Een vrouw die altijd anderen in het zonnetje heeft gezet, mag eindelijk zelf ook wel eens in het zonnetje worden gezet.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.