Veroordeelde jihadist uit IJmuiden in herfst voor Hof

Carlo Nijveen c.nijveen@hollandmediacombinatie.nl
Amsterdam

Het Amsterdamse gerechtshof kan het hoger beroep rond de veroordeelde jihadist Ilyas H. uit IJmuiden op zijn vroegst pas komend najaar onder de loep nemen.

H. werd afgelopen mei door de Haarlemse rechtbank tot achttien maanden cel veroordeeld, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte bewezen dat de jonge IJmuidenaar tot twee keer toe heeft geprobeerd naar Syrië te reizen, om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten. De magistraten vinden dat ook vaststaat dat H. voorbereidingen trof voor het plegen van terroristische misdrijven.

Hij zou het martelaarschap hebben verheerlijkt en daarover contact hebben gehad met anderen in Syrië. Ook zijn op de mobiele telefoon en een iPad van de 22-jarige man onder andere afbeeldingen aangetroffen van IS-vlaggen en onthoofdingen.

De IJmuidenaar werd in de herfst van 2015 in het gezelschap van twee andere jonge Nederlanders opgepakt aan de Bulgaars-Turkse grens. Hij wilde naar Syrië reizen, volgens eigen zeggen met vreedzame bedoelingen. Ook bij een eerdere poging om daar terecht te komen, belandde de IJmuidenaar uiteindelijk in een cel. Hij zat toen bijna vier maanden achter slot en grendel, voordat hij door Turkije aan Nederland werd uitgeleverd.

Kans

Omdat H. niet daadwerkelijk aan de zijde van IS heeft gevochten, legde de rechtbank hem een relatief milde straf op. Zij willen hem ook een kans geven zijn leven ten goede te keren. Maar de IJmuidenaar heeft zich dus niet bij het vonnis neergelegd. Ook het openbaar ministerie, dat tegen H. drie jaar cel had geëist, is in hoger beroep gegaan.

Ilyas H. is een oud-leerling van Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. Voor hij werd opgepakt, studeerde hij werktuigbouw. De IJmuidenaar van Somalische afkomst komt naar verluidt uit een gezin van hoogopgeleiden. Hij zou in een groep in Haarlem-Noord zijn geradicaliseerd. Het openbaar ministerie kwam in de zaak tegen H. onder meer met een belastende tweet, waarin de IJmuidenaar schreef: ’Als God het wil, word ik de Somalische slachter’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.