'Fraude bij OCK het Spalier vrij snel volledig in beeld'

Carlo Nijveen
Santpoort-Noord

Experts van forensisch accountantsbureau Integis in Velsen-Zuid zijn nog druk bezig met onderzoek naar de vermeende miljoenenfraudezaak bij jeugdzorginstelling OCK het Spalier in Santpoort-Noord.

Dat zegt algemeen directeur Hendrik Beelen van OCK het Spalier. Hij voorziet dat redelijk snel duidelijk zal worden wat zich bij de instelling precies heeft afgespeeld en hoeveel geld er is verduisterd. Beelen: ,,Het onderzoek naar deze zaak gaat naar verwachting geen maanden meer duren. Maar de onderste steen moet bovenkomen. Want er is geld onttrokken aan de zorg voor jeugdigen. Het is van groot belang dat het accountantsbureau de tijd krijgt om zorgvuldig te werk te gaan.’’

Een voormalig medewerker van OCK het Spalier, ex-chef van de dienst automatisering bij de regionale jeugdzorginstelling, zei gisteren in deze krant dat hij met een medeplichtige in totaal ruim twee miljoen euro heeft weten te verduisteren. Pakweg acht jaar lang zou met facturen zijn geknoeid, waardoor om de zoveel tijd sommen geld konden worden weggesluisd. Veruit het grootste deel van het geld kwam bij de vroegere automatiseringschef terecht, stelt hijzelf. De man bekostigde er naar eigen zeggen onder meer een woningverbouwing mee, diverse vakanties en een nieuwe auto.

OCK het Spalier stapte in juni naar de politie. De ex-medewerker van de jeugdzorginstelling werd eind juli opgepakt, maar is (voorlopig) weer op vrije voeten. Hij toont zich verontwaardigd over zijn arrestatie, omdat hij sowieso al schoon schip wilde maken en had laten weten dat hij zich bij een politiebureau in Velsen zou melden.

Een politiewoordvoerder laat desgevraagd weten dat de recherche de man in het belang van het onderzoek ’zo snel mogelijk binnen wilde hebben’. Hij is hoofdverdachte, bevestigt de woordvoerder. In de fraudezaak zijn er nog drie andere verdachten. Een van hen is hoogstwaarschijnlijk de partner van de voormalige ict-chef. Zij wist volgens hem niets van de fraude af, maar zou door OCK het Spalier inmiddels de laan zijn uitgestuurd. Directeur Beelen wil daarop niet reageren.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.