’Dolly’ Merel voor vrijheid van diversiteit

Dolly Bellefleur (midden) tussen de lookalikes.

Dolly Bellefleur (midden) tussen de lookalikes.© Foto Andrea Schipper

Merel van Luik in Dolly-outfit.

Merel van Luik in Dolly-outfit.© Foto Joop van Nes junior

1 / 2
Evelien Engele
IJmuiden

De IJmuidense Merel van Luik vaart deze zaterdag als één van de tachtig Dolly lookalikes mee met Dolly Bellefleur & Friends tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Naast het feit dat dit natuurlijk één groot feestje is, vindt ze het als hetero ’part of the family’ belangrijk om de boodschap van ’vrijheid van diversiteit’ uit te dragen.

Paillettenjurk

De danspassen zijn ingestudeerd, de hakken ingelopen en de roze paillettenjurk wordt straks doorgepast. Merel van Luik is er bijna klaar voor. Al twintig jaar doet ze mee met de vriendenclub rond Dolly Bellefleur aan de Canal Parade. Dolly Bellefleur, het alter ego van Ruud Douma, is al 27 jaar lang het boegbeeld en icoon van de LHBTI-beweging. ’Homo, hetero, lesbisch, transgender of b(i)? We are family! Let’s celebrate diversity!’, luidt niet voor niets het voor deze Canal Parade speciaal gecomponeerde lied.

Boot nr. 3

Met tachtig ’swingende sisters’ van Dolly zal het gezelschap als derde boot door de Amsterdamse grachten varen. ,,Het organisatieteam vaart op de eerste boot, burgemeester en wethouders van Amsterdam zitten op de tweede boot en daarna volgen wij!” Hoe ze op zo’n prominente plek terecht zijn gekomen, weet Merel eigenlijk niet, maar ze is er blij mee. Maar eerlijk toegegeven, het verhoogt de spanning ook wel een beetje. Merel: ,,De druk neemt toe om de choreografie met tachtig mensen heel strak uit te voeren. De moeilijkheid zit h’m rond de bruggen. Zorg er maar eens voor dat als de achterste helft nog met gebukt hoofd onder de brug staat dat de voorste helft de choreografie weer goed oppikt.” Om de ervaring ’tot in de toppen van de vingers te voelen’, neemt ze zich voor het eerste biertje pas aan het einde van de middag te nemen.

Kon je twintig jaar geleden nog spontaan besluiten om met minimale voorbereidingen mee te varen, ondertussen is de Parade zo’n groots festijn geworden dat je al blij mag zijn als je wordt ingeloot om mee te varen. Om nog niet te spreken van de goed doordachte thematische verkleedpartij. De boodschap blijft echter onveranderd actueel. ,,Nederland is een vrij tolerant land, maar wereldwijd leeft er nog genoeg haat tegen LHBTI’ers. Ik doe mee omdat ik de boodschap ’vrijheid van diversiteit’ wil uitdragen. Zoiets als de Canal Parade kan bij uitstek in Amsterdam.” Allemaal zullen ze als een lookalike van Dolly Bellefleur gaan, de een nog meer Dolly dan de ander. Merel werpt een blik op haar bescheiden pumps en lacht: ,,Ik weet zeker dat de mannen voor veel hogere hakken gaan.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.