Spaarnestad centraal bij Haarlem Volkoren

Haarlem Volkoren in actie. Foto United Photos/Remco van der Kruis

Haarlem Volkoren in actie. Foto United Photos/Remco van der Kruis

Paul Lips
Santpoort-Zuid

Onder de titel ’Oh muggen dans mee’ was er zaterdagavond een bijzonder evenement in de Ruïne van Brederode. De groep Haarlem Volkoren bracht een avond vol poëzie en muziek ten gehore. Vanwege het weer niet buiten maar binnen bij de open haard. Het deerde de pret niet.

Haarlem Volkoren is een muziekgroep rond de Haarlemse dichter en bassist Pieter Bakker. Hij rekruteerde muzikanten en speciale gasten voor dit project. Malle Babbe, Frans Hals, Lennaert Nijgh, De Damiaatjes, Geertgen tot Sint Jans of Coornhert, ze komen allemaal langs tijdens de happening, die als leus de kreet ’leve de vrije geest’ meekrijgt.

Ouwe rocker

Pieter Bakker declameert gedichten, subtiel begeleid door gitarist Nico de Wit, en zingt samen met Karin de Jongh allerlei liederen die zich kenmerken door verschillende stijlen: van troubadour-achtige werkjes tot aan opzwepende salsa of rock in Rolling Stones-stijl, met een hoofdrol voor slagwerker David Hagen. ,,Ik ben gewoon een ouwe rocker’’, geeft Bakker volmondig toe, maar ook een liefhebber van Haarlemse verschijnselen en mythes. In liedjes en gedichten kan alles, vindt hij. Zo laat hij Lennaert Nijgh en Coornhert elkaar ontmoeten in de Lange Veerstraat, waarbij ook het hoofd van Wigbolt Ripperda zelfs nog even langs komt rollen.

Grappig zijn de onverwachte gasten die hun intrede doen: zoals percussionist Glenn Dreischor, verteller Jan Zwetsloot, fluitiste Anita de Roode of een speciaal begeleidingskoor. Ze leveren een extra element aan de show. De locatie is uitstekend geschikt om het publiek vanuit een hoger gelegen ruimte toe te spreken.

Overdreven articulaties

Tikje spijtig is dat de band erg veel tijd nodig lijkt te hebben om op stoom te komen. Neem daarbij de soms wat aarzelende voordrachten van Bakker zelf, de steevast overdreven articulaties van Karin de Jongh, of het feit dat de kundige toetsenist Cees West verscholen zit en teveel een bijrol vervult. Ook de rol van de dwarsfluitiste zou iets groter kunnen zijn. Het idee van de avond is mooi en interessant, maar er kan nog heel wat verbeterd worden aan allerlei details, zoals de woorden die soms schots en scheef op de muziek staan, waardoor er allerlei verkeerde ’klemTOnen’ hoorbaar zijn. Getuige de drukte in de ruïne en de enthousiaste reacties van het publiek verdient Haarlem Volkoren ook aandacht op andere plekken, zoals De Hoofdwacht.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.