Fotoborden tegen te hoge trucks bij Velsertunnel

Carlo Nijveen
Velsen-Zuid

Vrachtwagenchauffeurs die dreigen met te hoge trucks de Velsertunnel in te rijden, worden vanaf eind volgende week extra gewaarschuwd met levensgrote fotoborden.

Door de plaatsing van die borden hoopt Rijkswaterstaat ervoor te zorgen dat bij de ’Velser’ minder vaak files ontstaan door incidenten met vrachtwagens. Ook zou de schade die te hoge trucks bij en in de tunnel veroorzaken door het offensief moeten afnemen.

Om problemen bij de Velsertunnel te voorkomen, wordt daar al langere tijd gebruik gemaakt van een elektronisch detectiesysteem. De onderdoorgang kan daarbij met slagbomen worden afgesloten. Medewerkers van Rijkswaterstaat moeten dan de weg op, om te onderzoeken of zich daadwerkelijk een chauffeur met een te hoge truck bij de tunnel bevindt.

Twee kilometer

Volgens Rijkswaterstaat heeft Velsen met de nieuwe waarschuwingsborden een primeur te pakken. De borden zijn verder nog nergens in Nederland te vinden, stelt de dienst. Ze komen aan de noord- en zuidkant van de Velsertunnel te staan, op pakweg twee kilometer van de tunnelmond. Dan hebben truckers nog voldoende tijd om een alternatieve route te pakken, redeneert Rijkswaterstaat.

De Velsertunnel wordt over twee jaar ingrijpend opgeknapt, waarbij hij voor langere tijd wordt dichtgegooid. Tijdens de grote onderhoudsbeurt wil Rijkswaterstaat de doorrijhoogte met twaalf centimeter oprekken, zodat het aantal incidenten met vrachtwagens verder daalt.

Ook stelt Rijkswaterstaat de Velsertunnel ’slimmer’ te gaan inrichten. Het laagste punt ligt straks niet langer ongeveer in het midden van de onderdoorgang, maar al direct bij de tunnelmonden. Zo zou de kans kleiner worden dat vrachtwagens die zich klemrijden een fiks deel van de tunnel beschadigen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.