V.I.P.’s op voetbalbeurs bij Telstar

Piet van der Kuil (l) en Heinz Stuy

Piet van der Kuil (l) en Heinz Stuy© foto Heleen Vink

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Twee mannen uit een roemrucht voetbalverleden zijn zaterdag de hoofdgasten op de Voetbalverzamelaarsbeurs in het Telstarstadion: Heinz Stuy en Piet van der Kuil. Op de beurs waar het sparen van plaatjes, speldjes, boeken, vaantjes en alle mogelijke voetbalparafernalia centraal staat, zullen ze geïnterviewd worden door David Endt en herinneringen ophalen met liefhebbers.

Heinz Stuy (72) werd ook wel ’Heinz Kroket’ genoemd vanwege zijn keepersstijl waarbij hij weleens een bal losliet, maar eigenlijk doet die bijnaam hem tekort. Want Stuy, vaak keepend in een gele trui en zwarte broek, heeft een imposante voetballoopbaan achter de rug: met het succesvolle Ajax van de jaren zeventig won hij maar liefst drie Europacups. En steeds wist hij in die finales, tegen Panathinaikos, Inter Milaan en Juventus, de nul te houden. Wat het geheim was achter die mooie score? „Ik had een gevoel voor ballen tegenhouden. Ik stond vaak op de goede plek. En ik hield altijd mijn lichaam achter de bal. Dat werkte goed.”

Kroket

Over de wat denigrerende bijnaam zegt Stuy: „Dat was typisch Amsterdamse humor. Dan liet ik een bal los en riepen ze op de tribune: ’Hé Heinz, zijn de kroketten weer heet?’ Maar ik stopte wel de raarste ballen. Hoe ik hem hield, dat maakte me niet uit, en dat gingen ze bij Ajax steeds meer waarderen.” Stuy hield er ook van om af en toe mee te voetballen: „Als het naar mijn mening kon, dan deed ik dat. Dat gaf vaak extra druk op de tegenstander.” Het werkte, want ook in de competitie hield de voormalige Ajax-keeper vaak de nul. Hij is houder van het individuele record van de meeste speelminuten zonder tegengoal (1082 minuten).

„Ik had ook het geluk met een ausputzer als Vasovic voor me”, aldus de Velsenaar. „Die man was keihard en maakte heel weinig fouten.” Dan Piet van der Kuil. Een vermaarde voetballer van een generatie voor Stuy. Van der Kuil voetbalde nog met Faas Wilkes en Abe Lenstra. En hij speelde ooit in het Wereldelftal. Van der Kuil gold als een snel opgeklommen rasvoetballer, een kleine man van 1 meter 65 die jarenlang de rechtsbuitenplaats in het Nederlands Elftal bezette. Zijn spel kenmerkte zich door snelheid en behendigheid. De speler uit Velsen verruilde in 1959, voor 130 duizend gulden, Ajax voor PSV. Bij PSV waren de maatschappelijke omstandigheden beter. Hij kon gaan studeren aan de bedrijfsschool van Philips. Het liefst was hij fullprof geworden, maar zijn vrijages met Italiaanse (Fiorentina) en Spaanse clubs (Espanyol) werden telkens gedwarsboomd door hoge transfersommen.

In 1963 keerde de IJmonder terug naar de Randstad, waar hij nog voor Blauw-Wit en Telstar speelde.

Voetbalverzamelaarsbeurs Telstarstadion: 17 juni van 9.30 tot 13 uur. Entree twee euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.