Dutch Valley: Meezingen met je favoriet

Dutch Valley: Meezingen met je favoriet
© Michel van Bergen
Velsen-Zuid

Als Waylon zaterdag ’Outlaw In ’Em’, zijn lied van het Songfestival, inzet, lijkt het wel of de heuvel voor het hoofdpodium van Dutch Valley in beweging komt. Duizenden mensen schudden met het hoofd, zwaaien met handen en swingen met de heupen. Het is duidelijk: de uit Apeldoorn afkomstige zanger speelt hier een thuiswedstrijd.

Zo'n 35.000 mensen trokken zaterdag naar de achtste editie van het festival in Spaarnwoude waar uitsluitend Nederlandse artiesten in actie komen. Op zeven verschillende podia traden meer dan honderd artiesten op, variërend van Lange Frans tot Kensington.

Ine Vermeend uit Utrecht bezoekt dit jaar Dutch Valley voor het eerst. ,,Het bevalt me prima”, zegt ze. ,,Er is een mooie diversiteit aan artiesten. Voor ieder wat wils.”

De diversiteit blijkt bij een rondgang langs de podia: wordt bij ’Het foute feestfestijn’ nummers als ’Cola of sinas’ en ’Ik ben met de helicopter’ luidkeels meegezongen, bij het ’Bij ons in de Jordaan-podium’ halen de liefhebbers van het Nederlandse levenslied hun hart op.

,,Dit is echt een dagje uit voor me", zegt Ineke uit Oudewater enthousiast, terwijl ze een drankje bestelt. Of ze nog favorieten heeft? ,,O, zoveel: Danny Froger, Peter Beense, DJ Showkees, Dries Roelvink, ik heb een hele lijst die ik wil zien hier."

Zeventienjarige Elvie uit Velsen is gekomen voor Waylon, zegt ze. ,,Zijn muziek is super en hij heeft natuurlijk een prachtige stem." Voor Sanna en Lorenzo uit Haarlem mag het weer wat minder fijngevoelig: ,,Wij zijn hier voor de hardstyle-nummers bij het après-ski-podium. Gaan we lekker los.”

Waylon

Na afloop van zijn optreden vertelt Waylon dat hij een kleine tegenslag had: ,,Mijn gitaar deed het niet de eerste tien minuten. Gelukkig werd dat snel opgelost, maar ik was van plan om bij mijn eerste nummers een paar vette solo’s te geven. Dat lukte nu niet. Het was zwoegen in het begin.”

Tegen het einde van de dag geeft Kensington een spectaculair optreden. Bekende nummers als ’Do I ever’, ’Sorry’ en ’War’ komen voorbij. Vlammenwerpers spuiten metershoog vuur in de lucht. Mooi? Karin uit Breda twijfelt niet: ,,Ja. En goed. Ik vind dit echt de beste band van Nederland.”

Meer nieuws uit IJmond