Haarlem krijgt mediwietkliniek

Spaarnwouderstraat 95.

Spaarnwouderstraat 95.

Richard Stekelenburg
Haarlem

Stichting Mediwiet wil op korte termijn een kliniek gespecialiseerd in medicinaal wietgebruik beginnen op de hoek van de Spaarnwouderstaat en de Koralensteeg. De kliniek wordt nadrukkelijk géén coffeeshop, laat initiatiefnemer Wernard Bruining weten in een brief aan bewoners.

Zondag 4 mei houdt de stichting een informatiebijeenkomst voor buurtbewoners in de Pletterij (alleen toegankelijk na aanmelding, via 06-47339305).

Argusogen

In de buurt wordt al langer met argusogen naar de plannen rondom het pand gekeken. Dat is niet in de laatste plaats omdat het pand - eigendom van een veroordeelde drugscrimineel - een slechte naam heeft. Het werd eerder op last van burgemeester Schneiders gesloten in de slipstream van een grote politie-inval elders in de stad, waarbij een grote hoeveelheid softdrugs, een bedrag aan cash geld, diverse spullen voor de bewerking van softdrugs, een vuurwapen en munitie in beslag werden genomen.,,Kijk, daar wist ik dus niets van!'', vertelt Bruining. ,,Ik heb van buurtgenoten die langskwamen wel een keer iets gehoord over de eigenaren, maar toen had ik het allang gehuurd. Ik weet dat er een verhaal ging dat er hier een coffeeshop zou komen, maar dat wordt dus absoluut niet.''

Wietolie

Aan de Spaarnwouderstraat 95 wil Bruining het secretariaat van stichting Mediwiet vestigen, met een arts die mensen adviseert op het medicinaal gebruik van wiet. Mediwiet maakt gebruik van zogeheten wietolie. Anders dan bij het roken van wiet word je van wietolie niet high.Bruining geldt als een autoriteit als het gaat om cannabis. Hij begon in 1973 de allereerste coffeeshop in Nederland: Mellow Yellow in Amsterdam. In 1985 startte hij de eerste growshop van Europa: Positronics.Vanwege zijn ervaring werd hij vorig jaar door de gemeente Haarlem uitgenodigd zijn medewerking te verlenen bij de ontwikkeling van een keurmerk voor coffeeshops.

Haarlem

,,Zo kwam ik in Haarlem'', vertelt Bruining. ,,Ik kwam via de Amsterdamsevaart binnenrijden, en toen moest ik eigenlijk naar rechts, maar intuïtief stuurde ik naar links en zo kwam ik achter die mooie stadspoort uit. Met koeienletters stond daar 'Te Huur' op een pand. Ik was al op zoek naar iets om een kliniek te beginnen, en dacht daarbij eigenlijk aan Amsterdam. Maar Haarlem is natuurlijk veel beter! Amsterdam heeft het niet meer. Daar komt bij: als je zoiets in Amsterdam start, krijg je de hele wereld over je heen, en in Haarlem heb je alleen te maken met de buurtbewoners.''

Wijkraad

De wijkraad laat weten de plannen voor een nieuwe invulling met interesse te volgen. ,,Waar het ons om te doen is, is dat er geen overlast ontstaat. Als deze ondernemer alles verder volgens de regels doet, en we hebben er geen last van, dan vind ik het prima'', aldus wijkraadsvoorzitter Marion Middelbeek.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.