Heel vaak loos 'truck-alarm' bij Velsertunnel

Foto ANP

Carlo Nijveen
Velsen-Zuid

Bij de Velsertunnel krijgen automobilisten zeer vaak met opstoppingen te maken doordat onterecht - loos - alarm wordt geslagen wegens een te hoge vrachtwagen in de buurt van de onderdoorgang. Dat blijkt uit recente cijfers van Rijkswaterstaat.

De Velsense verkeerscentrale De Wijde Blik moet per dag zo’n veertig hoogtealarmeringen verwerken, schatten medewerkers van die centrale. Dat komt dus neer op in totaal circa twaalfhonderd meldingen per maand.

Maar gevraagd naar officiële cijfers over het eerste half jaar van 2014 komt Rijkswaterstaat met ’slechts’ 1154 incidenten waarbij daadwerkelijk sprake was van een te hoge truck.

Hoogstwaarschijnlijk schort er dus het een en ander aan de speciale waarschuwingsapparatuur die bij de Velsertunnel is geplaatst. In een tot voor kort geheim inspectierapport - uit 2011 - staat al te lezen dat de hoogtedetectie-installatie ’einde levensduur heeft bereikt’ en dat het risico bestaat op ’functioneel falen, waardoor er onjuiste of geen hoogtemeldingen binnenkomen’. Voor zover bekend is de detectie-installatie bij de tunnel sindsdien niet vernieuwd.

Alarm

Vrachtwagens die hoger zijn dan vier meter mogen de Velsertunnel niet in. Toch gaat het dagelijks (bijna) mis. Elke keer als er alarm wordt geslagen, moeten medewerkers van Rijkswaterstaat de weg op, om te meten of de truck die langs de detectieapparatuur is gekomen inderdaad de maximumhoogte overschrijdt. Als dat zo is, wordt de vrachtwagen weggevoerd en omgeleid, om beschadiging van de Velsertunnel te voorkomen.

Maar in de eerste zes maanden van dit jaar zijn uiteindelijk toch drie te hoge vrachtwagens in de onderdoorgang beland, stelt Rijkswaterstaat. De trucks raakten de tunnelingang of het plafond van de ’Velser’ en zorgden daardoor voor schade.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.