Dé kans om mee te praten over toekomst van Velsen

Friso Bos
Velsen

De nieuwe structuurvisie is klaar voor de inspraak, althans wat de gemeenteraadsleden van Velsen betreft. Zij vergaderden er gisteravond over. Voor de burgers is dit dé kans om mee te praten en invloed uit te oefenen op de lange termijn ontwikkeling van de gemeente.

Voluit heet het document overigens concept ontwerp structuurvisie. Pas als alle inspraakprocedures zijn afgerond en het stuk is vastgesteld mogen we spreken over dé structuurvisie.

Het is een zeer belangrijk en bijzonder document, benadrukte wethouder Ronald Vennik (PvdA) voor de vergadering nog maar even. Het is de onderlegger bij het maken van bestemmingsplannen, in grove lijn wordt de toekomstige invulling van de gemeente erin uitgestippeld.

Toch telt het stuk, waar drie jaar aan gewerkt is, maar dertig kantjes tekst. En dan gaat het ook nog eens vooral over IJmuiden. ,,De dorpskernen hebben al zoveel moois, die hoeven zichzelf niet te verkopen’’, aldus de wethouder.

Maar IJmuiden heeft ook heel veel bijzonders en die nieuwe structuurvisie is erop gericht die kwaliteiten beter voor het voetlicht te brengen. Neem Oud-IJmuiden: waar ter wereld kun je in een sfeervolle nieuwbouwwijk zo dicht en betaalbaar bij zee wonen? En ook nog eens bij een van de breedste stranden van Nederland? Met een heel scala aan mogelijkheden tot watersport? Om maar even een voorbeeld te noemen.

Tegelijkertijd is het worstelen met het document. Want er staat maar heel weinig concreets in. Hoe graag de gemeente Velsen bijvoorbeeld ook de Zuiderscheg in ontwikkeling wil brengen, er wordt met geen woord over gerept. ,,Dat is met opzet zo’’, zegt Vennik. ,,Want elke richting die je geeft is meteen een belemmering voor andere denkrichtingen. En we willen juist niet ontwikkelaars belemmeren.’’ De structuurvisie is er ook nadrukkelijk gericht op samenwerking met andere gemeenten. In de IJmond natuurlijk, maar ook naar Zaanstad en Amsterdam staat de deur op een kier.

Raadslid Peter Stam had graag wat meer Velsen-Noord in de visie willen zien. ,,Dat dorp kan net als IJmuiden wel een zetje gebruiken.’’ Vennik kaatst de bal door naar wat de wooncorporaties in Velsen-Noord doen. ,,Maar ook Velsen-Noord staat op de agenda’’, aldus Vennik.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.