Voedingsfabrikanten hebben etiketten nog niet op orde

Nanska van de Laar

Voedingsfabrikanten moeten hun etiket snel verbeteren, anders dreigt boete. Ook horeca is niet klaar voor nieuwe regels, die over een maand ingaan.

Die regels zijn opgelegd door de EU om consumenten beter te informeren over wat er in hun eten zit. Zo moet voortaan duidelijk op het etiket staan hoeveel zout een product bevat en of er stoffen in zitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Vanaf 13 december moet al het voorverpakte eten en drinken dat fabrikanten produceren aan de nieuwe etiket- regels voldoen. Ook restaurants en cateraars moeten hun klanten vanaf die dag kunnen informeren over pinda’s, gluten en andere allergenen in hun gerechten.

Voor mensen met een voedselallergie is dat een grote vooruitgang, stelt de Consumentenbond. „Er is geen enkel excuus voor bedrijven om hier niet op tijd klaar voor te zijn. Ze hebben drie jaar de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden.”

Discussie

Op overtreding van de regels staat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maximaal 4.500 euro boete. In de Tweede Kamer wordt echter gediscussieerd over hogere straffen.

Veel ondernemers riskeren zo’n boete. ,,De meeste horecabedrijven hebben nog geen informatie beschikbaar over allergenen in hun gerechten’’, zegt Johan Jongsma van Bureau de Wit, die allergenentrainingen geeft aan horecapersoneel. „Het gros moet nog beginnen. Met de drukke decembermaand voor de deur, hebben ze wel wat anders aan hun hoofd.”

Adviesbureaus in de levensmiddelenbranche schatten dat zeker een kwart van de fabrikanten zijn etiketten niet op tijd in orde heeft. „Veel kleine ondernemers schrikken nu pas wakker”, zegt Aldo Rus van levensmiddelenadviesbureau KTBA. „Maar er zijn ook grote fabrikanten die zich hebben verslikt in het proces. Sommige bedrijven zijn al 2,5 jaar bezig, maar hebben pas de helft van hun verpakkingen aangepast.”

Oude etiketten

In de supermarkt zullen voorlopig nog veel producten met oude etiketten in de schappen liggen, van producten die voor 13 december zijn gefabriceerd. Fabrikanten hebben nog een maand om hun voorraad pizzadozen, zuivelpakken en blikken op te maken. Veel bedrijven zijn daar niet blij mee. Meer informatie op het etiket gaat immers ten koste van de ruimte om hun merk te profileren.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.