Strafzaak rond vermeende aanrander meisje in IJmuiden vertraagd

Carlo Nijveen
Amsterdam/IJmuiden

De voortzetting van de strafzaak tegen de vermeende aanrander van een 11-jarig meisje uit IJmuiden laat enige tijd op zich wachten. De man moet eerst nog psychiatrisch en psychologisch worden onderzocht, voordat het Amsterdamse gerechtshof zich over de kwestie kan buigen.

De rechtbank in Haarlem verklaarde de 28-jarige man eind april van dit jaar schuldig, maar ontsloeg hem van rechtsvervolging omdat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Wel beslisten de magistraten dat de verdachte, afkomstig uit Zwaag, een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis moest verblijven.

De Zwaagenaar zag op 17 juli 2015 kans om ’s nachts - onder invloed van alcohol en drugs - de ouderlijke woning van het 11-jarige meisje binnen te komen. Eenmaal in de slaapkamer van het kind ging hij op haar bed zitten, waardoor het meisje wakker werd. De indringer legde zijn hand op haar mond en pakte haar bij de keel.

Het meisje probeerde diverse keren de man weg te duwen. De indringer wist haar uiteindelijk op de mond te zoenen. Het meisje probeerde haar vader te waarschuwen, door te gillen.

Trap

Maar dat mislukte. De aanrander probeerde nog dichterbij te komen, waarna de belaagde IJmuidense hem een trap kon geven. De indringer viel en sloeg vervolgens op de vlucht.

De Zwaagenaar heeft toegegeven dat hij het meisje heeft gezoend, maar ontkent de aanranding. De rechters in Haarlem hebben hem dus wel schuldig bevonden. Zij achten opname in een geestelijke gezondheidszorginstelling noodzakelijk.

Experts hebben na onderzoek vastgesteld dat de man gebrekkig ontwikkeld is, doordat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Zij constateerden ook dat de verdachte verward was en ’oordeels- en kritiekgestoord’.

De vermeende aanrander moet dus nog verder worden onderzocht. In afwachting van de beroepszaak die hij in gang heeft gezet, blijft hij in voorlopige hechtenis. De man wil niet in een geestelijke gezondheidszorginstelling terechtkomen, heeft hij laten weten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.