Knelpunten bij bluswerk in Kennemerland: niet snel genoeg voldoende water

Susanne Moerkerk
Velsen

Alle gemeenten binnen de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) moeten een keuze maken over de toekomst van de bluswatervoorzieningen.

Ze kunnen daarbij kiezen uit twee opties; het uitbreiden van het brandkranennetwerk of de overstap op watertankwagens. Alle gemeenten moeten kiezen voor dezelfde optie, want de brandweer wil in de hele regio met hetzelfde materiaal werken uit oogpunt van de veiligheid.

De brandweer heeft onderzoek gedaan naar de ’bluswaterdekking’ binnen de regio na een aantal grote branden in de gemeente Bloemendaal waarbij de beschikbaarheid van voldoende bluswater bij een uitslaande brand een probleem leek.

(Lees meer in playlist IJmond Uitgelicht: Minder bluswater uit waterleiding)

René de Caluwé, teammanager operationele voorbereiding bij de brandweer: ,,We wilden weten of dit alleen speelde in Bloemendaal of ook in gemeenten waar meer natuurgebieden zijn of misschien zelfs in heel Kennemerland.’’

Uit het onderzoek komt naar voren dat van de 260.000 objecten (zoals gebouwen) binnen de regio de brandweer bij ongeveer 25.000 (grofweg tien procent) van deze objecten niet snel genoeg voldoende bluswater voor handen zou kunnen hebben. Dat kan zijn doordat er geen brandkranen zijn of omdat er niet voldoende oppervlaktewater zoals een kanaal voor handen is.

De brandweer constateert dat er in de veiligheidsregio in totaal 174 zogenoemde ’knelpunten’ zijn waar niet voldoende bluswater vanuit de waterleiding kan komen en 48 waar gebrek aan oppervlaktewater een probleem is.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.