Veel hulp IJmonders bij bestrijding woninginbrekers, in 2015 ruim dertig verdachten op heterdaad betrapt

Carlo Nijveen
IJmond

Inwoners van de IJmond hebben in 2015 flink meegeholpen bij de bestrijding van woninginbrekers. Zij sloegen veelvuldig alarm via 112, waardoor er in deze contreien 38 inbraakverdachten op heterdaad konden worden betrapt.

De politie meldt dat zij het afgelopen jaar in totaal 58 vermeende woninginbrekers wist te arresteren. Sommige verdachten zouden meer dan een keer huizen zijn binnengedrongen of hebben geprobeerd toe te slaan. Rechercheurs zoeken altijd uit of arrestanten ook andere misdrijven op hun kerfstok hebben.

In Velsen liepen 27 woninginbrekers tegen de lamp, van wie er volgens de politie 17 op heterdaad konden worden aangehouden. In de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest zijn 31 verdachten gearresteerd, van wie 21 tijdens of heel kort na een inbraak(poging).

De politie toont zich ’erg tevreden’ over de arrestatiecijfers, die kort voor de jaarwisseling naar buiten zijn gebracht. Zij drukt inwoners van de IJmond tegelijkertijd op het hart alert te blijven en bij verdachte situaties meteen het noodnummer 112 te bellen. Die extra waakzaamheid is zeker in de wintermaanden hard nodig. Zo bleek bijvoorbeeld het aantal woninginbraken in Heemskerk afgelopen november explosief te zijn gestegen. Ook elders in de IJmond gingen beduidend vaker inbrekers op pad.

Twee van de inbraakverdachten die afgelopen jaar tegen de lamp liepen, werden opgepakt in de buurt van een woning aan de IJmuidense Wijk aan Zeeërweg. De politie kon het huis omsingelen doordat een zeer alerte getuige alarm had geslagen.

Pepperspray

De inbrekers kwamen ijlings de woning uit toen zij agenten zagen en probeerden via tuinen en schuurdaken te vluchten. Een van de mannen kon in de brandgang achter het huis worden opgepakt. De andere inbraakverdachte werd gearresteerd op het dak van een schuur aan de J.P. Coenstraat. Om de inbrekers te overmeesteren, moesten agenten pepperspray gebruiken.

Een 23-jarige IJmuidense en een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werden niet op heterdaad betrapt, maar aangehouden omdat zij inbrekersgereedschap bij zich hadden. Surveillerende agenten zagen het tweetal in een auto die met flinke snelheid over de Dokweg in IJmuiden reed. De bestuurder van de wagen reageerde niet meteen op een stopteken, maar koos er op de Kanaalstraat voor om zijn auto toch maar aan de kant te zetten. De verdachten hadden ook een frisdrankflesje bij zich, met daarin vermoedelijk ghb.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.