Kritische vragen over ’redding Witte Theater’

Archieffoto Witte Theater

Archieffoto Witte Theater

Friso Bos
IJmuiden

Wethouder Robert te Beest (CDA) doorstond donderdagavond een langdurig vragenvuur over de voortzetting van het huurcontract met de stichting Witte Theater. De raadsessie was op de agenda gezet door Velsen Lokaal dat een vreemde smaak overhield aan de redding. Een verhaal dat in 2011 start met het stopzetten van de theatersubsidie.

Kort voor afgelopen zomer maakte Te Beest bekend het voortbestaan van het Witte Theater in IJmuiden gered te hebben. Door het bestaande huurcontract met de stichting Witte Theater voort te zetten.

Eerder was een businessplan van de stichting in de prullenbak beland maar versterkt met de Haarlemse theaterondernemer Marcel Klein Ovink had de stichting snel het vertrouwen van de wethouder gewonnen. ,,Ik kreeg de indruk dat hier wel mensen stonden te trappelen en wilden investeren’’, aldus Te Beest. In drie weken was het rond.

In de twee jaar daarvoor was de gemeente in onderhandeling met de Velsense cultureel ondernemer Ron Mellies en zijn compagnon Hans de Pagter. Uiteindelijk werd een erfpachtvoorstel gedaan aan Mellies met twee voorwaarden erin. Binnen tien weken reageren en de stichting Witte Theater moest het huurcontract opzeggen.

Aanvankelijk voerde Te Beest aan dat Mellies gewoon niet op tijd was. Uit correspondentie van ambtenaren blijkt echter dat die deadline van tien weken niet hard was. Nu voert de wethouder aan dat hij niet overtuigd was dat Mellies de exploitatie rond zou krijgen.

Dat was de reden om de relatie te beëindigen, ook al was dat geen voorwaarde in het erfpachtvoorstel. Mellies had de gemeente om een lening gevraagd van 160.000 euro om verbouwingen in het pand naar voren te halen. Te Beest zegt dat het bedrag nodig zou zijn geweest om het geheel exploitabel te maken. Uit de correspondentie tussen Mellies en de gemeente blijkt dat de wethouder daarin niet gelijk heeft.

Bijna alle fracties stelden kritische vragen. Met name de huurprijs die de stichting betaalt (12.000 euro per jaar) doet wenkbrauwen fronsen. De huurnota schrijft voor de marktconforme prijs van 72.000 euro te vragen. Zelfs wethouder Te Beest gaf toe dat dit een vorm van verkapte subsidie is. Van zestigduizend euro per jaar. En het doel was nou juist dat de subsidierelatie zou worden beëindigd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.