Baanwielrenner Matthijs Büchli pakt zilver op keirin

© Foto: ANP

Rio de Janeiro

Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid heeft een zilveren medaille gepakt op het onderdeel keirin bij baanwielrennen.

De finale van het spectaculaire sprintonderdeel ontaardde in een soap, omdat de race tot twee keer toe werd afgeschoten. Eerst leken zeker twee renners, onder wie Kenny, de brommer bij het verlaten van de baan te snel te passeren. Normaal staat daar diskwalificatie op, maar de jury besloot na uitvoerige bestudering van de beelden en minutenlang overleg alle zes finalisten een nieuwe kans te geven. Ook de tweede poging om te racen werd afgeschoten, maar weer deelde de jury geen diskwalificaties uit.

Versnelling

De derde poging voor de race over acht ronden slaagde wel. Büchli moest van ver komen, maar had in de laatste ronde een machtige versnelling in de benen. Alleen Kenny, die in Rio ook al goud pakte op de sprint en teamsprint, bleef buiten zijn bereik. De Brit trad in de voetsporen van Sir Chris Hoy, die bij de vorige twee Spelen goud pakte op keirin.

Büchli, geboren in Haarlem, is de tweede Nederlandse medaillewinnaar bij de mannen op dit onderdeel. Vier jaar geleden pakte Teun Mulder brons in Londen, al moest hij de derde plaats na grondige bestudering van de fotofinish toen wel delen met de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen