Tata Steel bezorgd over emissieplan EU

Tata Steel, gezien vanaf de Reyndersweg Velen-Noord.

Tata Steel, gezien vanaf de Reyndersweg Velen-Noord.© Archief

IJmuiden

De staalindustrie in de Europese Unie is bezorgd over de Europese plannen voor de handel in emissierechten. In een open brief schrijven 76 bestuursvoorzitters uit de Europese staalsector, waaronder Tata Steel uit IJmuiden, dat die plannen nadelige gevolgen zullen hebben voor de staalindustrie.

De EU wil de handel in emissierechten verminderen om zo bedrijven te stimuleren tot een verlaging van de CO2-uitstoot. Maar de staalsector vreest dat dit kan leiden tot een tekort aan CO2-rechten, met als gevolg hogere kosten.

Daardoor kunnen de investeringsmogelijkheden worden beperkt en neemt het risico op verlies van werkgelegenheid en de sluiting van staalfabrieken in de EU toe, aldus de bestuurders.

Het emissieplan moet helpen bij de doelstelling van de EU om de uitstoot van CO2 in 2030 met 40 procent te verminderen vergeleken met 1990. Over de voorstellen wordt nog onderhandeld in Brussel.

De staalsector gaf aan dat klimaatverandering een kritiek probleem is en dat het voorstander is van een vermindering van de CO2-uitstoot in Europa. Maar nu worden technisch onhaalbare eisen gesteld aan de Europese staalsector, terwijl die juist koploper is bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgas en tot de meest innovatieve ter wereld behoort, aldus de briefschrijvers.

De staalbedrijven vrezen dat door de plannen van de EU de wereldwijde concurrentiepositie van de Europese staalsector wordt ondermijnd omdat staalfabrikanten buiten de EU niet met hogere kosten te maken krijgen, terwijl ze wel meer CO2 uitstoten dan hun Europese branchegenoten.

De brief werd ondertekend door onder anderen de directeuren van de Europese divisies van ArcelorMittal en Tata Steel, het hoofd van de staaldivisie van het Duitse ThyssenKrupp en de bestuursvoorzitters van Salzgitter en Aperam.

Ook de presidenten van verschillende brancheverenigingen zoals de Europese staalassociatie Eurofer hebben hun handtekeningen gezet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.