Sluizen IJmuiden minder in gebruik vanwege droogte

Cruiseschip in Noordersluis IJmuiden.© Archief

IJmuiden

De sluizen in IJmuiden worden vanwege de droogte vanaf donderdagavond minder gebruikt. Wachttijden voor de vrachtschepen naar en van Amsterdam kunnen bij de belangrijkste sluizen oplopen tot anderhalf uur.

Haven Amsterdam laat dat weten aan de schepen. De maatregel wordt genomen om te voorkomen dat te veel zout water van zee het Noordzeekanaal opstroomt.

Door de droogte wordt het water landinwaarts te zout. Dat geldt vooral voor het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het doorlaten van schepen moet dus efficienter, legt woordvoerder Anja de Kiewit van Port of Amsterdam, het Amsterdamse havenbedrijf uit: ,,Dat wil zeggen: er wordt pas geschut wanneer aan weerszijden van de sluizen vaartuigen liggen om hun weg te vervolgen. Dus richting zee en aan de andere kant richting Amsterdam.”

Voor schutten in de Noordersluis en Middensluis, de meest gebruikte van de vier sluizen, moeten schepen maximaal anderhalf uur wachten. Dat is onder meer lastig voor de cruiseschepen die momenteel vaak Amsterdam bezoeken. Deze maand komen er nog negen.

Om files op zee en in het Noordzeekanaal zoveel mogelijk te voorkomen, moeten scheepsagenten schepen minimaal vier uur voor vertrek aanmelden. Haven Amsterdam probeert zoveel mogelijk schepen in de sluizen te krijgen als geschut gaat worden.

Haven Amsterdam meldt dat niet bekend is hoe lang de maatregel gaat duren. De maatregel gaat donderdag om 18 uur in.

Lees ook: Rijkswaterstaat: ’Door droogte mogelijk minder schepen door sluizen IJmuiden’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.