Bijbels verhaal vertaalt naar heden in musical

De laatste week wordt nog hard gerepeteerd. Foto: United Photos/Sanne Tiebie.

De laatste week wordt nog hard gerepeteerd. Foto: United Photos/Sanne Tiebie.

Dagmar Aarts
IJmuiden

De oecumenische musicalgroep Jakob uit IJmuiden laat deze week een Bijbels verhaal in een modern jasje zien. De groep speelt de musical Ester die zelfs nu nog actueel blijkt te zijn.

Jakob is in 2000 ontstaan. Regisseur Yvonne Bax vertelt: ,,De kerken liepen leeg en we wilden iets leuks met het jaar 2000 doen voor de jeugd. We schreven alle kerken in de omgeving dat we een musical gingen spelen en vanuit elke kerkgemeente deden mensen mee. Het was de bedoeling dat het iets eenmaligs was, maar het was niet te stoppen.’’ Bestuurslid Kirsten de Boer vult aan: ,,Er kwam niet alleen maar jeugd op af.’’ Inmiddels is de musicalgroep toe aan haar zevende voorstelling en heeft een wachtlijst voor leden.

Tijdens de voorstelling wint Ester een missverkiezing en wordt ze de nieuwe vrouw van de koning. Zij is opgevoed door haar joodse oom Mordechai. De eerste minister Haman wil dat het hele volk voor hem buigt en dat alle Joden op een dag worden uitgeroeid. Ester probeert dit te voorkomen.

Rijk en arm

Yvonne Bax en Cora Zijl zijn de regisseurs. Zij kochten het script voor de musical, maar hebben het aangepast zodat het bij Jakob past. Bax: ,,Vaak zitten er geen kinderen in het stuk dat wij kopen. Maar een familie in de woestijn zonder kinderen vonden wij niet kunnen. Daarnaast zijn wij ook allebei juf.’’ Zijl: ,,Het thema van de musical is nog steeds actueel. Wat toen gebeurde met de vervolging van Joden, gebeurt nu bij andere bevolkingsgroepen.’’ De Boer: ,,Tijdens de musical zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk heel duidelijk. Ze worden gescheiden door een gordijn. De verbannen vrouw van de koning doet dat op een gegeven moment open en ziet dan ineens allemaal arme mensen zitten. Ze beseft dan pas dat die de hele tijd dichtbij waren.’’ Zijl: ,,We proberen dat naar het heden te halen door aan vluchtelingen te denken. Sluit je je ogen daarvoor of doe je er wat aan? Doe je het gordijn open of dicht?’’

Bang voor een droog Bijbelverhaal hoeven bezoekers niet te zijn. De groep heeft het verhaal naar het nu gebracht met af en toe een knipoog. Zo is de presentator van de modeshow een beetje verwijfd en doet aan de modepolitie denken.

Hecht

De musicalgroep is een soort familie. De leden zijn enorm hecht. Ze steunen elkaar door dik en dun. Dit jaar hadden ze elkaar extra hard nodig. Een van de speelsters die er altijd was, overleed. Haar foto hangt op het toneel in het paleis. Zijl: ,,De saamhorigheid en inzet van deze groep is groot. Mensen komen direct na werk of hun schoolexamens naar de kerk om te helpen.’’ De Boer: ,,Na de laatste voorstelling vallen we in een zwart gat, dan moeten we afkicken. Om het af te sluiten eten we zondag met z’n allen.’’

Door de jaren heen is het publiek veranderd. Kwamen er eerst alleen mensen vanuit de kerk, nu komt het publiek overal vandaan. Bax: ,,Mensen weten nu wat we doen en ze komen omdat de musicals actuele thema’s bevatten. Het helpt ook dat we nu Facebook, Twitter en een website hebben.’’

Kaarten

Musicalgroep Jakob speelt ’Ester’ op 23, 24 en 25 mei in de Ichthuskerk in IJmuiden. Op 23 en 24 mei is de aanvang voor de voorstelling 19.30 uur. Op 25 mei is dat 14.00 uur. Kaartjes vanaf 6,50 euro bij Foto Gans, Kennemerlaan 5 of via www.musicalgroepjakob.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.