IJmuiden Quiz nog groter dan vorig jaar

Aan welk team mag Nel Luiken dit jaar de wisselbeker van de Grote IJmuiden Quiz uitreiken?

Aan welk team mag Nel Luiken dit jaar de wisselbeker van de Grote IJmuiden Quiz uitreiken?© Foto United Photos/Paul Vreeker

Evelien Engele
IJmuiden

Nel Luiken is er bijna klaar voor: de tweede editie van de Grote IJmuiden Quiz op 15 februari belooft nog groter te worden dan vorig jaar. Nu al hebben zich vijftien teams ingeschreven.

De rol van quizpresentator is Nel op het lijf geschreven. Met jarenlange ervaring in diverse horecagelegenheden weet ze hoe ze mensen kan animeren. ,,We gaan het gezellig maken, ik hou ervan.” Het vragenspel blijkt populair te zijn want de grote IJmuiden Quiz is niet de enige quiz waar in deze omgeving reikhalzend naar uitgekeken wordt. Maandelijks staat ze in zowel het IJmuidense restaurant Bos Kookt (elke derde zondag van de maand) als Café Middeloo in Driehuis (elke derde woensdag van de maand). De bezoekersaantallen zijn groeiende. ,,Kwamen er twee jaar geleden nog zo’n 24 mensen bij Bos Kookt, nu is dat over de veertig. Ik snap het wel hoor. Wat kun je hier nou op een zondagmiddag doen? Dan gaat het erom dat je gezellig samen kunt zijn, een spel speelt met een drankje en een hapje erbij.” Natuurlijk zijn sommige teams fanatiek die niet zonder voorbereiding ten strijde gaan. Van de groep ‘Je bent IJmuidenaar als’, de winnaar van vorig jaar, verwacht Nel veel. ,,Op die website wordt al veel aandacht aan het IJmuiden van weleer besteed, maar of het team daardoor een voorsprong heeft, is maar de vraag. ,,De omloop van oude foto’s is zo groot, dat ze nooit kunnen raden welke beelden ik ga gebruiken. En weet je: ik ben al maanden bezig met het bedenken van de zeventig vragen.

Kan de quizmaster tips prijsgeven? ,,Nou... Er zijn vragen over vroeger en nu, dus als ik een team mag tippen: neem zowel jonge als oude leden in je team. En... verschillende interessegebieden is ook handig want vragen kunnen over bijvoorbeeld muziek, geografie en geschiedenis gaan.” Ingezette traditie is dat Nel de quiz aftrapt met vragen over het nieuws. Ze wil nog een klein tipje van de sluier oplichten: ,,Mensen, bedenk voor jezelf eens wat het belangrijkste nieuws in 2016 in de omgeving was.” De laatste categorie van de drie uur durende quiz zal over muziek gaan.

Niet voor niets vindt de quiz niet in de kroeg maar in de IJmuidense bibliotheek plaats. Het is de plek waar ze al van kinds af aan komt en waar ze zich nu twee jaar als vrijwilliger inzet. Met de quiz hoopt ze de plek ’waar je zoveel meer kunt dan boeken lenen’ onder de aandacht te brengen in een tijd waarin de bieb het moeilijker heeft. Teams (vijf personen per team) kunnen zich nog inschrijven door een mail te sturen naar: pvanravesteijn@bibliotheek.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.