Het wordt een feestelijk seizoen

Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten maken een bonte avond speciaal voor Velsen. Foto: Stadsschouwburg Velsen.

Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten maken een bonte avond speciaal voor Velsen. Foto: Stadsschouwburg Velsen.

Dagmar Aarts
Velsen

De Stadsschouwburg Velsen is helemaal klaar voor een nieuw theaterseizoen. Een bijzonder seizoen, want het theater viert zijn 75-jarig bestaan. Voor die gelegenheid zijn unieke avonden samengesteld die het publiek nergens anders kan bezoeken.

Directeur Jacob Bron heeft al veel ’voorpret’ van het nieuwe programma. ,,Omdat het een jubileumjaar is, durfden we het aan om zelf meer bijzondere avonden samen te stellen. Dat gunden we het publiek en we durfden het aan theatermakers te vragen. We waren helemaal verrast dat makers het ook heel leuk vinden. Ze spelen tachtig keer hun eigen voorstelling en op een plek waar ze het leuk hebben, kunnen ze nu iets anders doen. Artiesten doen extra hun best omdat het ons jubileum is. Daarbij helpt het dat ze vinden dat wij fijn publiek hebben.’’

De schouwburg wil dat elke Velsenaar komend seizoen het theater een keer bezoekt. Daarom hebben ze voor elk wat wils. Zo komen onder andere Jochem Myer, Herman van Veen, Brigitte Kaandorp, verschillende musicals en het tapdansfenomeen Rhythmic Circus. Ook de palingsound is vertegenwoordigd door Jan Smit en Nick & Simon.

Nieuwe stoelen

Voormalig IJmuidenaar Hans Klok opent het seizoen met een magische show. Hij is de eerste die in de nieuwe zaal speelt. Het theater krijgt een facelift. Er worden nieuwe stoelen geplaatst en de balkons worden verfraaid met een matgouden rand.

Cabaretier Diederik van Vleuten speelt niet alleen een exclusieve ’extended version’ van zijn solo ’Buiten Schot’, maar keert ook terug op het podium met zijn goede vriend Erik van Muiswinkel. Bron: ,,Ze maken een unieke bonte avond en nemen collega’s mee, maar verder houden ze alles geheim. Het enige dat ze hebben verteld, is dat Plien en Bianca komen. Voor de rest mag ik me nergens mee bemoeien, ik moet gewoon in de zaal gaan zitten.’’

Piano's en spinningfietsen

Pianist Louis van Dijk slaat Velsen nooit over en geeft in het jubeljaar een bijzonder concert met Cor Bakker en zanger Philippe Elan. Bron kijkt ook uit naar Berend Boudewijn, die onder leiding van Paul Haenen de toneelgeschiedenis laat herleven met veel anekdotes en herinneringen. ,,Hij kan prachtig vertellen. Ik geniet daarvan tijdens het eten, dus zei tegen hem: doe dat nou een keer met publiek erbij.’’

Een andere pianist, Jeroen van Veen gaat ook iets unieks doen. Volgens Bron is zijn concert voor fijnproevers, maar kan in Velsen iedereen komen. ,,We gaan ’s ochtends vijftig spinningfietsen op het podium zetten. Dan kan je trainen terwijl Jeroen muziek maakt. In sportscholen, waar ik niet kom, schijnt dat ook zo te zijn. Maar dan met stevige muziek. Dit vonden we leuk als grap. ’s Middags speelt hij minimal muziek. Dan moet je denken aan de muziek die je in de films als Amélie en Untouchables hoort.’’

Jacques Brel

Filip Jordens en Liesbeth List brengen speciaal voor Velsen een ontroerende ode aan Jacques Brel. Ook voormalig IJmuidenaar en popdiva Ruth Jacott mag niet ontbreken. Speciaal voor haar Velsense fans stelt ze een gevarieerde avond samen. Natuurlijk komt ook het theatermuziekgezelschap van Alex en Marc van Warmerdam, Orkater, langs. De kinderen van toneelmeester Peter van Warmerdam groeiden op in deze schouwburg en nemen een heel weekend het theater over. Ze spelen de theaterthriller ’Een pure formaliteit’, het sprookje ’De terugkeer van Hans en Grietje’ en maken één dag theater en muziek overal waar het maar kan in het gebouw.

Helemaal bijzonder is de productie ’Het meisje van Velsen’. Lokaal talent en professionals brengen samen in oktober een theatrale ode aan de geschiedenis van Velsen.

Het aanbod van het theater is nu al op www.stadsschouwburgvelsen.nl te bekijken. Zaterdag valt de glossy theatergids op de deurmat. Theaterliefhebbers kunnen vanaf vrijdag 25 maart 10.00 uur kaarten bestellen voor de voorstellingen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.