Dicht op het werk aan de zeesluis

Pieter van Hove
IJmuiden

Dat er wat gaande is bij het sluizencomplex in IJmuiden mag voor iedereen duidelijk zijn.

Al vele maanden staan er hijskranen bij de sluizen, worden gebouwen gesloopt en zijn er veel werkpontons op het kanaal voor het slaan van damwanden of het wegzuigen van zand. De aanleg van de nieuwe zeesluis is in volle gang bezig.

Maar wat er precies gebeurt? Voor belangstellenden en omwonenden is het deze dinsdag een goede gelegenheid om te zien wat er allemaal gebeurt.

Met de rondvaartboot Koningin Emma kunnen zij het werk tot op enkele meters benaderen. Veel geïnteresseerden maken van de mogelijkheid gebruik en al varend krijgen zij een aardige indruk van het gigantische werk dat in 2019 moet zijn afgerond.

Nieuw tijdelijk eiland

De komst van de nieuwe sluis heeft ertoe geleid enkele bewoners van Sluiseiland, waaronder sleepdienst Heida, Duikteam IJmond en sleepdienst Port Towage Amsterdam zijn verplaatst en een nieuwe plek hebben gevonden op het Zuidersluiseiland.

Ook is duidelijk zichtbaar dat het oostelijk deel van het Zuidersluiseiland en de oostelijke punt van het Middensluiseiland tijdelijk is onderbroken met als gevolg een nieuw tijdelijk eiland aan de oostkant. Rob Gordijn wijst naar de stalen damwandpalen die in het water worden geslagen. Hier zijn de contouren van de nieuwe zeesluis al aardig zichtbaar.

Betoncentrale

De sluis wordt opgebouwd uit diepwanden in het zandpakket dat de komende maanden vanuit zee wordt aangevoerd. De diepwanden zijn betonnen panelen die op locatie worden gestort. Het beton is afkomstig uit de betoncentrale die binnenkort op het sluizencomplex verschijnt.

Even verderop liggen stapels stenen knikkers. Rienstra: ,,Dat zijn de restanten van de verwijderde gebouwen. Dit wordt vermalen tot puin en vervolgens gebruikt voor de nieuwe sluisweg. Duurzamer kan haast niet.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.