Begroting 2011 sluit dankzij maatregelen

velsen

Geen vervoer meer voor kinderen die gaan schoolzwemmen. Eén buurtcentrum per dorp, dus ook IJmuiden waar er nu nog drie staan. Vijf procent minder subsidie voor welzijn, jongeren, cultuur, schouwburgen en gehalveerde sportsubsidies. De gemeente Velsen heeft voor 2011 een sluitende begroting, maar er moet wel een prijs voor worden betaald.

Bij de vorming van het huidige college van B en W, na de verkiezingen van maart dit jaar, spraken de vijf coalitiepartijen al af voor zo'n drie miljoen euro te gaan bezuinigen. Dat was bij elkaar al dertien maatregelen. Nu zijn er, om de begroting 2011 sluitend te krijgen, nog eens vijf bijgekomen. ,,Zonder maatregelen zouden we in de problemen komen. We nemen nu maatregelen die misschien wel pijnlijk, maar niet onomkeerbaar zijn'', zegt PvdA-wethouder Ronald Vennik van financiën.

De maatregelen gaan deels pas in 2012 in, om organisaties de kans te geven zich in te stellen op minder subsidie. Buurthuizen in IJmuiden worden ook niet zomaar dicht gedaan. ,,We gaan onderzoeken, kijken wat we kunnen doen als het rijk echt met ingrijpende bezuinigingen komt'', zegt welzijnswethouder Robert te Beest (CDA). ,,Eén buurtcentrum per wijk hoeft niet de uitkomst te zijn, maar we gaan het wel bekijken.''

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.