Privécollectie te zien in Sailexpositie

Susanne Moerkerk
Beverwijk

Museum Kennemerland in Beverwijk heeft de zomertentoonstelling van dit jaar gewijd aan Sail. Ook zullen er lezingen worden gegeven over het onderwerp. Meer informatie hierover volgt nog.

Hoogtepunt is een serie authentieke zeekaarten uit de privéverzameling van Chris Duijker. Alle stukken uit de collectie van Duijker zijn nooit eerder tentoongesteld. Ze zijn gemaakt door beroemde cartografen als Lucas Waghenaer en de familie Bleau. Het museum speelt met deze expositie, te zien vanaf zondag 26 juli, in op het aanstaande maritieme spektakel.

Behalve zeekaarten zijn er zeegezichten. Dat zijn indrukken van hoe onze kuststrook er vanaf zee uitzag: met zijn havenmondingen en skyline van torentjes en duintoppen. De tekeningen waren voor de stuurlui een handig herkenningsmiddel. Verder zijn er uiteenlopende kaarten: een overzicht van rederijvlaggen, een windkaart en curiosa en worden navigatie-instrumenten als een octant, sextant en passer tentoongesteld.

IJmuiden

Bezienswaardig zijn de scheepsmodellen die zijn uitgeleend door Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Een voorbeeld is een zeilende oorlogsbodem. De driemaster is opgetuigd met een zware kanonnen. De expositie is aangekleed met scheepstouw, zeemansknopen en flessenscheepjes uit het Zee- en Havenmuseum.

Walvisvaart

Een tentoonstellingswand is gereserveerd voor een bijzondere en onvermoede nering in ’Wijc op Zee’, namelijk de walvisvaart. Aanleiding is het recent verschenen boek van Marjan Procee over de Wijk aan Zeese walvisvaarderfamilie Bol. De auteur, die woont in de badplaats, toont mooie prenten en documenten uit haar boek.

Opening

De zomertentoonstelling Sail wordt op zaterdag 25 juli geopend.

Het publiek kan terecht vanaf zondag 26 juli tot en met zondag 27 september. De openingstijden van het museum zijn op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is 4 euro.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.