U beslist

Van de week had ik met twee mensen van een niet nader te noemen politieke partij - ik spreek ze allemaal wel eens - afgesproken in het centrum van IJmuiden. De gelegenheid die we op het oog hadden, bleek om onduidelijke redenen te zijn gesloten. De volgende horecapleisterplaats ook.

Toen zijn we maar naar de Hema gegaan, dan weet je zeker wat je krijgt. Daar blijkt maar weer uit dat het centrum van IJmuiden nog altijd een oppepper goed kan gebruiken. Een terras ('s zomers dan) of lunchgelegenheid is er nauwelijks te vinden. Zou de koopgoot daar iets aan gaan veranderen?

Ik ben bang van niet. Ik vrees namelijk dat die hele koopgoot er niet komt. Dit is niet de tijd om miljoenen te investeren. Beverwijk heeft de (veel te) grote plannen voor bij het NS-station aldaar in de ijskast gezet. Het RKZ gaat voorlopig nog niet nieuw bouwen. Corporatie Kennemerhave wacht met de bouw van drie torenflats op de plek van voorheen het postkantoor. En dan zou Multi Vastgoed een koopgoot in de Lange Nieuw gaan graven? Dacht het niet.

B en W hebben de gemeenteraad hoopvol gemeld dat er in februari een doorbraak wordt verwacht - zou ik ook doen met verkiezingen voor de deur, maar ik geloof er niks van. Dat de verkiezingen er aan komen maakt politici toch altijd wat nerveus. Hoe gaan wij scoren? Weten de mensen wat wij allemaal voor ze hebben gedaan?

Grappig is te zien dat nieuwkomer ZEN het eerste resultaat al heeft geboekt: met een lijstverbinding proberen GroenLinks en voorheen Democraten 66 Velsen, dat nu vanwege het Pechtold-effect weer gewoon D66 heet, zich zinnig en nuttig te maken. De lokalo's Velsen Lokaal en LGV hebben elkaar ook gevonden door hun lijsten aan elkaar te verbinden. Theoretisch is het mogelijk dat LGV-stemmentrekker Floor Bal zo zijn voormalige partij Velsen Lokaal straks aan een restzetel gaat helpen - dat zou wel grappig zijn.

De naderende verkiezingen hebben hun eerste winnaars al gescoord. Peter Bakkum natuurlijk, de dwarse eigenaar die als laatste van allemaal zijn strategisch gelegen woning pal achter de Hema alleen op zijn voorwaarden wilde verkopen. En dat is hem na tien jaar strijd met de gemeente nu gelukt (gefeliciteerd!) - hoezo komen de verkiezingen er aan. In Velsen-Noord is een door het dorp ongewenste voetgangersbrug over de A22 gesneuveld. Past helemaal in het rijtje plotselinge gebeurtenissen van de regeringspartijen. Zoals dat er opeens wel een rotonde kan komen op de kruising Middenduinerweg-W. Danielslaan in Santpoort-Zuid. Om straks te kunnen zeggen 'zie je wel dat wij naar de burger luisteren!'

Laat duidelijk zijn: het mag allemaal, het hoort er allemaal bij. Er is niets verwerpelijks aan. In een democratie mag elke partij of groepering dingen naar de gunst van de kiezer en daarbij zijn vrijwel alle middelen toegestaan. Het oordeel is aan de kiezer. Die moet bepalen of hij zich laat inpakken met gelegenheidsbeloften of dat hij sinds de vorige verkiezingen heeft bijgehouden welke partij wat heeft gedaan voor de lokale samenleving.

Wij hebben als redactie van de IJmuider Courant, zoals van ons mag worden verwacht, al die jaren verslag gedaan van gebeurtenissen, standpunten, discussies en beslissingen. Wij hebben daarover geen oordeel. Alle partijen zijn ons even lief. Persoonlijk maak ik wel onderscheid tussen de geleverde kwaliteit van partijen, maar dat zal ik ondanks herhaalde verzoeken niet etaleren. Ik geef geen stemadvies. Een krant moet boven de partijen staan - net als een burgemeester ook al ben ik dat niet geworden.

Maar dat maakt niet uit. Wat uitmaakt is de komende verkiezingsstrijd. Alle partijen gaan proberen zichzelf zo goed mogelijk te verkopen. Het is aan u om een keuze te maken. Het is aan ons op de redactie om daar de komende weken verslag van te doen. En met de politieke partijen hopen wij op een zo hoog mogelijke opkomst op 3 maart, dus we gaan ons best doen om het allemaal zo spannend mogelijk te maken. Voor u. Want u beslist.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.