Denk mengt zich in Zaanse verkiezingsstrijd met jonge, vrouwelijke lijsttrekker

Şebnem Pancar is lijsttrekker voor Denk Zaanstad.

Şebnem Pancar is lijsttrekker voor Denk Zaanstad.© Ella Tilgenkamp Fotografie

Sam Trompert en Rob Swart
Zaanstad

Politieke partij Denk doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad. Dat bevestigt de partijleiding tegenover deze krant. Zaanstad is na Alkmaar en Amsterdam de derde Noord-Hollandse gemeente waar de partij een gooi doet naar raadszetels.

„De goede score tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer, een enthousiast en betrokken team en uiteraard de vraag van de Zaanstedelingen heeft ons doen besluiten om mee te doen in Zaanstad”, reageert partijleider Tunahan Kuzu. Denk wist vorig jaar maart meer dan 4500 Zaanse stemmen te verzamelen, ruim 5 procent.

De 24-jarige pedagogiekstudente ¸Sebnem Pancar is lijsttrekker. Haar voornaamste ambitie? „Een inclusieve samenleving. Dat we allemaal eerlijke kansen hebben en dat we allemaal mee mogen doen, ongeacht afkomst, religie, geaardheid, geslacht, wat dan ook.”

Battleground

Met de komst van nieuwe partijen als de PVV, die ook meedoet in Zaanstad, en Denk verhardt de verkiezingsstrijd. Rotterdam wordt in analyses weleens een zogenoemde ’battleground’ genoemd. Daar doen naast de PVV en Denk ook het rechtse Leefbaar Rotterdam en de islamitisch gezinde partij Nida mee. Wordt Zaanstad ook zo’n strijdtoneel? „De komst van de PVV is niet goed voor Zaanstad. Zij komen met een polariserende boodschap, vol haat. Wij willen juist zorgen voor verbinding en niet verdeling”, aldus Pancar.

Denk doet mee in Zaanstad.

Denk doet mee in Zaanstad.© Ella Tilgenkamp Fotografie

Toch schept de deelname van de PVV ook ergens een kans voor Denk. Als campagnecoördinator in Zaanstad voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar sprak Pancar met veel Denk-stemmers. „Mensen voelen zich buitengesloten door de komst van de PVV. Mensen denken: ’hee, we hebben een partij nodig waarmee wij ons kunnen verbinden.”, verklaart ze de Zaanse steun.

Andere partijen lukte dat niet. In de Zaanse wijken Poelenburg en Peldersveld, waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen, scoorde de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen tussen de 25 en 40 procent van de stemmen. „Dat zegt ook wel iets over andere partijen, zij hebben dat niet weten te bereiken. Mensen voelen zich niet verbonden met een andere partijen, waarschijnlijk omdat ze zich niet geaccepteerd voelen.”

Lees ook: Denk-frontvrouw mikt op drie zetels in raad

Maar noem Denk geen migrantenpartij. Pancar: „Als ik kijk naar onze vrijwilligers en kandidatenlijst dan zie ik een hele diverse groep mensen. Het is heel mooi dat mensen met een migratieachtergrond bij ons veel kansen krijgen, maar er staan ook mensen zonder migratieachtergrond op de lijst.”

„Wij hebben veel vertrouwen in ¸Sebnem Pancar als lijsttrekker”, laat Tunahan Kuzu weten. „Bij de Tweede Kamerverkiezingen wist zij haarzelf al te onderscheiden als een uitermate goede campaigner. Ze is iemand met een goed netwerk in Zaanstad. Door haar kennis over de stad en haar creatieve inzichten weet zij ook goede oplossingen aan te dragen.”

Google/social media-check

De top-5 van de lijst is bekend, de namen van de rest van de kandidaten volgen nog. De selectie van kandidaten is in handen van de kandidaatstellingscommissie van Denk. Voor geïnteresseerden zijn er trainingen. Na een advies van het partijbestuur en partijleider Kuzu wordt de knoop doorgehakt. „Een zogenoemde google/social media-check hoort er tegenwoordig uiteraard ook bij. Al onze kandidaten moeten ook een verklaring omtrent gedrag inleveren”, aldus Kuzu.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.