Provincie wil af van Velsense monumenten

Allerzielen op begraafplaats De Biezen Santpoort-Noord. Archieffoto Remco van der Kruis/United Photos

Carlo Nijveen
Velsen

De Santpoortse begraafplaats De Biezen, een bijbehorende doodgraverswoning en een monumentaal toegangshek dreigen binnenkort van de provinciale monumentenlijst te worden geschrapt. De onderhoudskosten voor de circa honderdveertig jaar oude begraafplaats zouden daarna volledig voor rekening komen van de gemeente Velsen, eigenaar van De Biezen.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen ook af van de monumentale boerderij ’Pandjie’ aan de Spaarndammerweg in Velsen-Zuid. Het gaat om een woning, een stal en een schuur die anno 2014 wordt verhuurd als box voor paarden. Als de oude boerderij daadwerkelijk zijn status verliest, kan de eigenaar van het voormalige akkerbouwbedrijf nog drie jaar lang aanspraak maken op financiële regelingen voor provinciale monumenten. Maar na die overgangsperiode gaat deze geldkraan definitief dicht.

Begraafplaats De Biezen aan de Kweekerslaan in Santpoort-Noord is dus in handen van de gemeente Velsen. Velsen heeft laten weten dat zij in principe bereid is de onderhoudskosten helemaal uit eigen zak te gaan betalen.

Voordeel

Als het plan van GS doorgaat, is het volgens een woordvoerder van de gemeente Velsen de bedoeling dat boerderij Pandjie op een lokale monumentenlijst komt te staan. ,,Voordeel daarvan is, dat wij een speciaal subsidiefonds hebben, waaruit dan onderhouds- en restauratiekosten kunnen worden vergoed.’’

Wanneer ook de begraafplaats met doodgraverswoning en toegangshek van de provinciale lijst verdwijnen, staan daar straks nog zestien Velsense monumenten op. Op de lijst van Noord-Holland prijken uiteindelijk alleen nog grote militaire structuren (forten), industrieel erfgoed, historische dijken en waterwegen, oude spoorlijnen, landgoederen en villaparken, molens, stolpboerderijen, ’bakens’ en grenspalen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.