Logeerkamer met allure van een hotel

Han Lieshout
Santpoort-Noord

De nieuwe logeerkamer van het bijna Thuis Huis Velsen ziet er knus en huiselijk uit. Met dank aan landgoed Duin en Kruidberg dat deze kamer hielp inrichten en er zijn naam en sfeer aan gaf. Woensdag werd hij feestelijk geopend. De kamer ligt op de zolderverdieping van het oude klooster aan de Wulverderlaan waarin het Bijna Thuis Huis is gehuisvest. Beneden zijn vier kamers voor terminaal zieke mensen die hier tot hun dood verzorgd worden in een huiselijke omgeving.

De kamer ligt op de zolderverdieping van het oude klooster aan de Wulverderlaan waarin het Bijna Thuis Huis is gehuisvest. Beneden zijn vier kamers voor terminaal zieke mensen die hier tot hun dood verzorgd worden in een huiselijke omgeving.

Terugtrekken

De logeerkamer in de nok is bedoeld voor familieleden of goede vrienden, die blijven slapen als het einde nadert.

In deze zit-slaapkamer, met toilet en douche kunnen de mensen zich even terugtrekken op een eigen rustige plek, bij voorbeeld wanneer er om beurten gewaakt wordt bij een zieke. Vaak slapen de gasten er een dag of drie, vier.

Sfeer

Wie denkt dat het in zo’n geval niks uitmaakt hoe alles erbij staat, heeft het mis, melden de vrijwilligers van het hospice. ,,We horen juist dat mensen de sfeer hier zo fijn vinden. Dat komt mede door de inrichting’’, zegt vrijwilligster Jeannet van Aalst. Samen met Wilma de Vries zit ze in de interieurcommissie.

De logeerkamer is het resultaat van een gezamenlijke aanpak. Vrijwilligers Ton en Peter, die wekelijks komen klussen, sausden de muren. Via Duin en Kruidberg kwamen meubels en stoffering en de interieurcommissie maakte het af met flesjes zand en schelpendecoraties die naar het strand verwijzen. Eén van de vrijwilligsters die naar Frankrijk ging, kreeg de opdracht mee om op een brocante een wit-blauw lampetstel te kopen.

,,Ik zou me hier wel thuis voelen. Het heeft een soort van antieke, gezellige uitstraling’’, constateert Evelien Hendrikse van Duin en Kruidberg als ze de kamer rondkijkt.

Tilcursus

Alleen de bedden ogen moderner. ,,Dat zijn hoog-laag-bedden, die we hebben gekregen’’, meldt Wilma. ,,Die gebruiken we ook voor de tilcursussen voor nieuwe vrijwilligers. Dan gaan de meubels opzij en komt een van de bedden in het midden van de kamer te staan.’’

Want sfeer is belangrijk, maar ze blijven ook praktisch bij deze vrijwilligersorganisatie die moet woekeren met ruimte en geld.

Overigens kan familie desgewenst ook op de kamer van de zieke slapen. Daarvoor heeft het hospice vouwbedden in huis.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.