Enorme bruine wolk van terrein Tata Steel

Pieter van Hove

Een reusachtige, bruine wolk van het Tata Steel-terrein was dinsdagochtend in de wijde omgeving van het staalconcern te zien.

Oorzaak van de stof wolk was een incident bij het leeggieten van een staalmenger bij de op het terrein gevestigde firma Harsco. Dat gebeurde rond de klok van tien uur.

Bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zijn twee klachten binnengekomen van omwonenden, aldus een woordvoerster van de organisatie. Veel bewoners van omliggende gemeenten als Wijk aan Zee en Heemskerk zagen de wolk voorbij drijven en maakten er foto-opnames van die veel werden geplaatst op Facebook of Twitter.

In december vorig jaar kwamen er tot twee maal toe stofwoken vrij van Tata Steel die neersloegen in Wijk aan Zee. De eerste keer - 17-18 december - kwamen er stofwolken vrij doordat een pan met converterslak met daarin kooks werd gegoten. De tweede emissie had plaats op 22 december door een pan met roza-slak. Slak is een bijproduct van de staalproductie. Bij het staalbedrijf was dinsdag niemand bereikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.