‘Fusiepartners Tata en ThyssenKrupp en hebben dezelfde achtergrond’
De staalbedrijven Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp delen dezelfde technologische achtergronden en ontwikkelingen. Juist die aspecten maken het geschikte fusiepartners, aldus topman Hans Fischer van Tata Steel Europe over de samenvoeging van de Europese staaldivisies van de twee concerns.
Het uiteindelijk doel van de nieuwe onderneming, die volgend jaar van start kan gaan, is om gezamenlijk een sterke positie te verwerven op de internationale staalmarkt.
Bestuursvoorzitter Theo Henrar (Tata Steel): ,,We hebben te maken met een overcapaciteit op de staalmarkt vanuit China en importheffingen vanuit de Verenigde Staten. Dat zijn ontwikkelingen waar we in groter verband beter op kunnen anticiperen.”
Lees ook: Laatste hobbel staalfusie Tata Steel genomen
Nadat de vakbonden al hadden ingestemd met de voorgenomen fusie heeft ook het bestuur van ThyssenKRupp vrijdagavond toestemming gegeven voor de zogenoemde 50/50 joint-venture. Het wachten is alleen nog op goedkeuring van de Europese Mededingingsautoriteiten.
De gelijkwaardigheid van de partijen is juist de kracht van het nieuwe fusieproduct, stelt Henrar in een gezamenlijke persconferentie met Fischer. Gevoeligheden als die bij de joint-venture Air France/KLm zich voordoen, zijn volgens hem niet reeël.
,,Wij zijn twee gelijke partners”, aldus de topman.
Die evenredigheid is volgens hem ook terug te zien in de te kiezen Raad van Bestuur, waarin elk van de fusiepartners drie vertegenwoordigers heeft. Wie de hoogste baas wordt, is nog niet bekend. Daar moet binnenkort meer duidelijkheid over bestaan.
Lees ook: ’Fusie ThyssenKrupp met Tata Steel deze week rond’
Eén van de prioriteiten wordt het zoeken naar een geschikte locatie rond Amsterdam voor het hoofdkantoor.
Fischer: ,,Dat kan zijn in een straal van Almere tot Velsen.”
Het hoofdkantoor van de onderzoeksafdelingen Research and Development komt op het terrein van Tata Steel IJmuiden, zo is eerder afgesproken. Volgens Henrar een heel belangrijke afdeling die mede het succes van de nieuwe onderneming bepaalt.
,,Gezamenlijk kunnen we werken aan nieuwe innovatieve producten voor bij voorbeeld de automobielindustrie. Het beste staal komt uit IJmuiden en Duitsland. Met behulp van de technologie kunnen we de leider van Europa worden.”
Of zoals Natarajan Chandrasekaran, de Indiase bestuursvoorzitter van Tata Steel, het stelt in een persbericht: ,,Een sterk pan-Europees staalbedrijf, gericht op platte producten.”
Overigens: op één punt zijn de partners niet gelijkwaardig. Bij een eventuele beursgang krijgt ThyssenKrupp 55 procent van de opbrengst en de rest voor Tata Steel. Maar daar zijn geen plannen voor, aldus de topmannen.
Fischer en Henrar zijn blij met de gemaakte afspraken: geen gedwongen ontslagen. Voor IJmuiden geldt een verlenging van het Werkgelegenheidspact (‘geen man gedwongen de poort uit’) tot 1 oktober 2026.
Wel komen er 300 tot 400 banen in IJmuiden te vervallen, maar dat gebeurt via natuurlijk verloop. Ook zijn er voldoende garanties gegeven voor het behoud van de zelfstandigheid van de IJmuidense vestiging waar momenteel zo’n 9300 mensen werken.
Henrar: ,,Ook komen er forse investeringen in IJmuiden.”
Zo moeten de twee hoogovens over een aantal jaren worden gerenoveerd. Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een continugietmachine, een installatie waar vloeibaar staal wort omgezet in plakken staal.