Telstar: zonder gif geen punten

Hein ten Berge
Volendam

Na de vijfde nederlaag op rij ga je je zo langzamerhand afvragen of Telstar überhaupt nog in staat is om wedstrijden te winnen.

De Velsenaren missen vechtlust, stootkracht en de absolute wil om te winnen. Ook tegen tien man van FC Volendam kon Telstar weinig uitrichten.

Het contrast was groot na afloop van de kletsnatte Noord-Hollandse derby. Terwijl opgelaten Volendammers elkaar in de catacomben uitgelaten om de nek vlogen, bleef de kleedkamerdeur van de bezoekers lang gesloten. Binnen donderde het.

Telstar-trainer Michel Vonk was pisnijdig over de manier waarop zijn ploeg was omgegaan met het numerieke overwicht dat ontstond vlak voor rust. Na de uitsluiting van Jermano Lo Fo Sang - hij haalde de doorgebroken Johan Kulhan neer - ging Telstar bepaald niet beter voetballen. ,,Je moet zo’n wedstrijd uitspelen en zeker niets meer weggeven. Maar dat gebeurde wel’’, aldus Vonk.

Volgens aanvoerder Frank Korpershoek wordt het tijd dat iedere speler eens goed naar zichzelf gaat kijken. ,,Als je tegen tien man komt te spelen, moet je juist harder werken. We hebben het gewoon laten lopen. Er moet iets gebeuren, zo kan het niet.’’ De voormalig HFC’er doelde niet op versterkingen. ,,We hebben een prima selectie. Dat is het niet. We missen de wil om te winnen.’’

Tweehonderd

Korpershoek speelde vanwege het ontbreken van de geblesseerden Toine van Huizen en Steve Olfers centraal achterin. Die rol lijkt hem op het lijf geschreven. ,,Ik heb wel vaker op die plek gestaan. Een voortrekkersrol? Die drive heb ik altijd wel gehad. Dat mag ook wel na 200 wedstrijden, denk ik.’’

Tot de rode kaart van Lo Fo Sang speelde Telstar niet eens zo slecht. De ploeg had zelfs een licht veldoverwicht tegen het hooggeklasseerde Volendam. De meegereisde aanhang ging er na de rust aanvankelijk dan ook goed voor zitten. Maar hoe langer Telstar wanhopig op zoek was naar de vrije man, hoe stroperiger het spel werd.

Volendam wist na die uitsluiting wel wat ervan de ploeg verwacht werd. Uitblinker Kevin Brands zette met een slim passje de boomlange Henk Veerman alleen voor Cor Varkevisser. De Volendammer plaatste de bal keurig in de hoek.

Met een klein half uur op de klok deed Telstar wel een poging tot een offensiefje maar de overtuiging ontbrak. Als Telstar als eens in de buurt kwam van het doel van Theo Zwarthoed miste de inzetten gif en venijn. ,,Pijnlijk en ook heel kwalijk’’, zo typeerde Vonk de manier waarop zijn ploeg het deksel op de neus kreeg van tien oranjehemden.

FC Volendam: Zwarthoed; Akouili, Schilder, Schouten, Lo Fo Sang; Evers, Brands (90. Philips), Fafiani; Kuwas, Veerman (87. Esseboom), Marengo.

Telstar: Varkevisser; Beissel, Korpershoek, Dougall, Cruz Vicente; Van Essen (71. Knol), Rifai (81. Talsma), Kindermans; Kulhan, Seuntjens, Almubaraki (61. Tissoudali).

FC Volendam

Telstar1-0

65. Veerman 1-0.

Rode kaart: 42. Lo Fo Sang (FC Volendam). Scheidsrechter: Bax. Toeschouwers: 4.047.

Meer nieuws uit Telstar