Aanlandplicht Noordzeevissers in vijf vragen uitgelegd

Texel

Noordzeevissers vrezen grote problemen door de aanlandplicht voor bijvangst en ondermaatse vis. Vandaag bieden ze een petitie aan in de Tweede Kamer.

Wat is de aanlandplicht?

De aanlandplicht is ingesteld door de Europese Commissie. Het is eigenlijk een verbod om de bijvangst van te kleine of onverkoopbare vis terug in zee te gooien. het weggooien van vis wordt gezien als verspilling. Een visser die op tong vist, vangt ook schol bij. Soms wordt die vis overboord gegooid omdat die vis ondermaats is en niet kan worden verkocht, omdat er geen quotum voor is of omdat de marktwaarde te laag is.

Wat merkt de visser er van?

Hij moet aan boord aparte opslagruimte hebben voor de ondermaatse en verkeerd gevangen vis. Dat betekent extra werk aan boord. De bijvangst wordt bovendien van het quotum afgetrokken. De aanlandplicht is in 2015 ingevoerd voor vissen die in scholen zwemmen zoals haring en makreel. Tussen 2016 en 2019 wordt de aanlandplicht ook ingevoerd voor platvis als tong, schol en schar.

Geldt de aanlandplicht voor alle vis die je vangt?

De maatregel geldt niet voor soorten waarvoor geen vangstbeperking of quotum geldt (dat zijn vissoorten als poon, mul en garnalen). De aanlandplicht geldt dus voor de ’doelsoorten’ zoals schol en tong waar op wordt gevist. Andere bijvangst kan gewoon overboord. Bedreigde rog- en haaiensoorten moeten zo snel mogelijk worden teruggezet. Ook andere vis die een overlevingskans heeft mag overboord. Ook door zeehonden of roofvissen aangevreten vis mag worden teruggegooid.

Wat gebeurt er met die bijvangsten?

Die vis wordt vernietigd.

Wat hebben we aan de aanlandplicht?

De EU verwacht dat de vissers door de aanlandplicht gaan investeren in innovatievere visserij waardoor selectiever wordt gevist zodat ze zo min mogelijk bijvangst hebben en alleen de vis wordt gevangen die de visser wil vangen. Nu gaat er volgens onderzoek tussen de 140.000 en 220.00 ton aan bijvangst van commerciële Van onze verslaggeverissoorten overboord op de Noordzee.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.