Hartgroepen leggen het loodje

Anneke Wijsman
IJmuiden

Zowel de gymnastiekvereniging Velsen als het zwembad De Heerenduinen, zijn dit seizoen gestopt met hun speciale groepen voor (ex)hartpatiënten. Er waren te weinig deelnemers om de hoge kosten van de vereiste dubbele begeleiding te rechtvaardigen.

Daarmee verdwijnen de enige door de Hart en Vaatgroep goedgekeurde gespecialiseerde beweeggroepen uit Velsen. Voor de deelnemers wordt naar alternatieve sporturen gezocht.

De gymgroep draaide vanaf 1982, de zwemgroep was drie jaar actief. Naast beweging was vooral het contact met lotgenoten erg belangrijk, melden de begeleiders.

De IJmuidense beweeggroepen werkten volgens de richtlijnen van patiëntenvereniging Hart en Vaatgroep. Dat betekent minstens twee begeleiders per groep die ook kunnen reanimeren.

Volgens fysiotherapeut Marco Maas, die bij de oprichting van de gymgroep hartrevalidatie in het ziekenhuis gaf, is sporten in de vrije ruimte enorm belangrijk voor deze groep. ,,Als je alleen maar op apparaten zit tijdens de therapie, weet je nog niet of je het aankan om met harde wind de Pier op te gaan. Juist in een sport- en spelgroep waarin je door een zaal loopt of rent, met ballen gooit en allerlei bewegingen maakt, win je je vertrouwen terug en merk je wat je wel en niet kunt. Volgens r.k.g.v.voorzitter Gerard van Broekhuijsen kwam er ondanks folders in het ziekenhuis, te weinig nieuwe aanwas bij. ,,Zodra we twaalf mensen bijeen hebben, starten we weer.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.