Minder paarden voor kortebaan

Evelien Engele

Door het geringe aantal paarden dat is aangemeld voor de kortebaandraverij in Santpoort is de inschrijving tot vandaag 10.00 uur opengesteld, zo laat de vereniging Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) weten. Bas Kuntz, voorzitter van Harddraverijvereniging Santpoort en Omstreken, wijt het aan de belangrijke derby in Berlijn deze week waar veel pikeurs en trainers naartoe gaan en het hoge aantal paarden dat vanwege blessures is uitgevallen.

Deden er vorig jaar 28 paarden mee, gister stond de teller nog op 21. Kuntz hoopt vandaag de 24 te bereiken. De kortebaan gaat hoe dan ook door komende donderdag zoals dat al 257 jaar op de eerste donderdag van augustus plaatsvindt. Verzetten is dus geen optie. Vanwege de traditie, maar ook vanwege het hoogseizoen waarin minstens één keer in de week wel ergens in Nederland een competitie is en je niet zomaar kunt schuiven zonder in andermans vaarwater te zitten.

Naast de derby in Berlijn, een belangrijk evenement in de harrdraverijwereld, heeft Santpoort ook te maken met uitval van geblesseerde paarden. Zo zal Zero Option Lane - de verrassende winnaar van vorig jaar met pikeur Sytske de Vries - dit jaar niet zijn titel kunnen verdedigen.

Recordomzet

Santpoort staat al jaren bekend als de kortebaandraverij waar de hoogste totalisatoromzet wordt behaald. Vorig jaar ging het nog om een landelijk recordbedrag van 117.000 euro. Ondanks het lagere aantal isnchrijvingen verwacht kortebaankenner Mathieu Hilgersom dit jaar een totalisatoromzet van rond de 120.000 euro. ,,Toen er in 2009 maar zeventien paarden meededen, stond Santpoort nog steeds bovenaan”, vergelijkt hij. ,,In Santpoort zijn de mensen enorm fanatiek. In andere plaatsen lijkt het soms alsof de gezelligheid erom heen belangrijker is dan de sport, maar in Santpoort wordt de kortebaan door iedereen serieus gevolgd.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.