Hulpsite 'Voedsel op de plank' zoekt meer helpers

Marianne Stok

Marianne Stok© Kees de Boer

Kees de Boer
IJmuiden

Marianne Stok is een bevlogen vrouw. Toen ze zo’n twee jaar geleden op Facebook een bericht las van een vrouw die twee euro teveel aan inkomsten had om in aanmerking te komen voor de Voedselbank, besloot ze om in actie te komen. Ze startte op Facebook het initiatief ‘Voedsel op de plank.’

Het idee van deze club is om mensen te helpen met levensmiddelen. ,,Er is veel verborgen armoede in Velsen”, zegt de Velsense, die zelf bij de Nederlandse Spoorwegen werkt. ,,Maar daarnaast is er ook schaamte. Voor het feit dat je als familie de hele week spaghetti moet eten bijvoorbeeld, omdat er geen geld is voor andere maaltijden. Vanwege dat schaamtegevoel hebben we op de Facebookpagina alleen ruimte voor mensen die sponsoren en mensen die onze hulp nodig hebben. Het is een besloten site, waarop iemand die lid wil worden, aan moet geven hoe de toestand is.”

Ze benadrukt: ,,Wij zijn niet te vergelijken met de Voedselbank. Daar kun je elke week terecht voor een vast pakket aan eten. Je kunt Voedsel op de plank (Marianne werkt met enkele vrijwilligers) beschouwen als een extraatje. Bij ons krijg je bijvoorbeeld een pakket met pasta, saus, gehakt en wat te drinken mee. Genoeg om een paar dagen van te eten.”

Ze pakt haar mobiele telefoon erbij en laat enkele dramatische oproepen zien: ,,Hier, moet je zien, deze is om half vijf in de ochtend verstuurd. Een vrouw die op straat is gezet en het nu even niet meer weet allemaal. Mensen die zich bij ons aanmelden, verkeren in acute nood. Die kunnen niet wachten op hulp van de Voedselbank, waar je vijf weken moet wachten voordat je aan de beurt bent. Wat dat betreft heb ik echt het gevoel dat we in een behoefte voorzien.” Toch is het niet zo dat iemand weken achter elkaar bij Marianne kan aankloppen. ,,Dan duik ik wat dieper op de situatie in, want in principe moet iedereen geld hebben om eten te kopen.”

Voedsel op de plank kan niet zonder de spontane schenkingen van buitenaf. Van bedrijven, ondernemers en van particulieren. Zo ontvangt ze van de IJmuidense bakker Bastmeijer nu al twee jaar onbeperkt brood, van de Albert Heijn aan het Haarlemse Marsmanplein allerlei producten en ook haar collega’s bij de Nederlandse Spoorwegen stoppen haar regelmatig wat boodschappen toe.

Toch is er meer nodig. Om de actie in leven te houden, doet ze daarom een oproep: ,,We zijn op zoek naar Velsense ondernemers en particulieren die ons willen helpen met producten. Niet met geld. Van die producten maak ik dan pakketten die beschikbaar zijn voor de noodoproepen.”

Wat haar persoonlijke voldoening is? Marianne: ,,We doen het voor de blije gezichten van mensen. Allemaal mensen zoals jij en ik. Met Voedsel op de plank willen we het gevoel van saamhorigheid in IJmuiden weer een beetje terug brengen.''

Terug naar de oproep. Nieuwe sponsoren en mensen die onder het bestaansminimum leven, mogen zich aanmelden. Mail naar marianne.stok@hotmail.com of ga naar de Facebookpagina voedselopdeplank.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.