Reddingmaatschappij vraagt hulp van surfers Noordzeekust

Reddingmaatschappij vraagt hulp van surfers Noordzeekust. Foto ANP

Reddingmaatschappij vraagt hulp van surfers Noordzeekust. Foto ANP

Ron Amesz
ijmuiden

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) hoopt deze zomer minder zoekacties te hoeven doen naar surfers. Voorgaande jaren kwam het geregeld voor dat een reddingsteam onnodig uitrukte na de vondst van een surfplank. De eigenaar was in veel gevallen niet in nood, maar gewoon veilig aan de kant. Om dat te voorkomen roept de KNRM de hulp in van de surfers zelf.

Met het uitreiken van de stickers met de tekst ’Be Traceable’ hoopt het KNRM de situatie deze zomer beter in de hand te houden. „In 2011 zijn we 197 keer uitgerukt en in ongeveer 75 procent van de gevallen was sprake van loos alarm”, aldus een woordvoerder van de KNRM. „Dat is onnodig en vervelend, vooral omdat we werken met vrijwilligers. Met deze actie hopen we het aantal onnodige uitrukken te verminderen.”

De KNRM biedt surfers stickers aan waarop ze hun naam en telefoonnummer kunnen zetten. Op die manier kunnen de eigenaren van gevonden surfspullen makkelijk getraceerd worden.

Ook het Korps landelijke politiediensten (KLPD) richt de aandacht deze zomer op het water, en dan vooral op motorboten en waterscooters. „Deze vaartuigen willen en gaan vaak heel snel, maar óók op de plekken waar het niet mag”, zo legt een woordvoerder uit. „Andere watersporters hebben daar last van; we krijgen vaak meldingen van overlast. Deze zomer willen we die overlast weer tegengaan.” Het KLPD begeeft zich met waterscooters op het water. Soms opvallend, maar ook vaak onopvallend, om zo de overtreders op heterdaad te kunnen betrappen. „Een overtreding is onherroepelijk een boete”, zegt de woordvoerder.

Er zijn de komende weken nog een aantal aandachtsgebieden voor het KLPD. Zo wordt streng opgetreden tegen alcoholgebruik en misbruik. Het KLPD merkt de laatste jaren wel vooruitgang. „De BOB (Bewust Onbeschonken Bestuurder) heeft ook op het water zijn intrede gedaan. Bij opvallend vaargedrag zullen we overgaan tot blaastesten en ook zullen we soms uitgebreidere controles uitvoeren.”

Verder let het KLPD op de plaats van de vaartuigen in het water. Op plekken waar de beroepsvaart en de recreatievaart samen komen, gelden vaste afspraken. De recreatievoertuigen moeten op die plaatsen rechts aanhouden, maar doen dat niet altijd. Het vierde punt waar het KLPD zich op richt, is het checken van registratienummers, om te zien of voertuigen zijn gestolen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.