Oude teksten te lijf met kunst

 Scholieren maken een kunstproject rondom middeleeuwse literatuur. Foto Ninet Kaijser

 Scholieren maken een kunstproject rondom middeleeuwse literatuur. Foto Ninet Kaijser

 Eigen teksten worden geschreven aan de hand van de oude verhalen. Foto Ninet Kaijser

 Eigen teksten worden geschreven aan de hand van de oude verhalen. Foto Ninet Kaijser

Jongeren vertellen hun eigen verhaal tijdens het project. Foto Ninet Kaijser

Jongeren vertellen hun eigen verhaal tijdens het project. Foto Ninet Kaijser

Eigen teksten worden geschreven aan de hand van oude verhalen. Foto Ninet Kaijser

Eigen teksten worden geschreven aan de hand van oude verhalen. Foto Ninet Kaijser

1 / 4
Dagmar Aarts
Santpoort-Zuid

Middeleeuwse teksten zijn niet om door te komen. Maar met de nodige kunstgrepen zijn scholieren van nu warm te maken voor de verhalen en thema's waar het in die oude literatuur om draait.

Hoosh Educatie laat jongeren kunst maken over avontuur, verlangen, trouw en boete. Dat zijn de onderwerpen waar het in Beatrijs, Karel ende Elegast, Mariken van Nieumeghen en De reis van Sint Brandaan om draait. De thema's zijn van alle tijden, alle leeftijden en alle landen.

Ninet Kaijser: ,,Wij trekken de middeleeuwse verhalen naar de jeugd toe. We laten ze de thematiek die in die oude verhalen zit, vertalen naar hun eigen belevenis. Leerlingen denken vaak dat die verhalen niks met hen te maken hebben, maar dat is misschien wél zo. Mariken van Nieumeghen gaat weg om bij de duivel te wonen die haar belooft alle talen en de zeven kunsten te leren. Wat zouden jongeren van nu allemaal doen als iemand hun veel biedt?''

Docenten

Hoosh Educatie is de stichting van Ninet Kaijser en Lorentine van Tijn, allebei docent op het Felisenum in Velsen-Zuid. Van Tijn geeft Nederlands en drama en Kaijser is docent tekenen. Ze zijn al 25 jaar vriendinnen. Al tien jaar werken ze mee aan de toneelvoorstelling van de school. Daar hebben ze zoveel plezier in dat ze meer wilden. En zo ontstond Hoosh Educatie.

Beiden hebben ze een grote interesse voor de historische letterkunde. Kaijser: ,,De thematiek, codes, symboliek en dat je ziet dat er een bewustzijn van de mens komt, is interessant. Elke leerling moet deze teksten lezen en docenten vinden het lastig om hier mee om te gaan. Wij willen docenten van scholen in heel Nederland ondersteunen.

Reis

Volgende week donderdag houdt de eerste groep jongeren een parade-achtig festival, genaamd 'Oh my God', in de Ruïne van Brederode. Publiek kan zien wat de scholieren hebben gemaakt. Bezoekers worden meegenomen op een reis van 45 minuten langs optredens en beeldend werk. Er zijn filmpjes, een hoorspel, kijkdozen, reisfolders, zelf geschreven teksten en nog meer. Ook wordt er een theatrale lezing gegeven met als titel 'Dit is Mariken'. Een voorstelling waar op dit moment nog door professionele acteurs aan wordt gewerkt.

Volgens Kaijser slaan ze met het project twee vliegen in één klap. ,,Leerlingen zijn inhoudelijk bezig met literatuur en ook nog met kunst. Ze maken iets en zijn daar trots op, het is een fijne herinnering aan de middelbare school en ze onthouden waar de middeleeuwse tekst over ging.''

Festival

Het festival 'Oh my God' is op donderdag 18 september van 19.00 tot 21.00 uur te zien op de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid. De toegang is 8, 10 of 12 euro. Reserveren kan via ninet@hoosheducatie.nl. Docenten van het middelbaar onderwijs kunnen gratis naar binnen, maar moeten zich dan wel eerst aanmelden via de mail.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.