TBS brandstichter IJmuiden verlengd

© Archieffoto

Carlo Nijveen
Haarlem/IJmuiden

De 36-jarige Raymond S., veroordeeld voor een serie brandstichtingen in IJmuiden, blijft onder streng toezicht. De Haarlemse rechtbank heeft de TBS met dwangverpleging die hem eerder werd opgelegd met een jaar verlengd.

De brandstichter heeft volgens specialisten wel baat gehad bij de behandeling die hij na zijn berechting - tussen 2005 en 2013 - in een psychiatrische kliniek onderging.

Maar volgens S. lijdt hij niet aan een ontwikkelingsstoornis, zoals specialisten hebben vastgesteld. Ook dreigt hij bij frustraties, irritaties en boosheid terug te vallen in alcoholgebruik.

Als S. niet onder toezicht zou blijven, is er in de ogen van de specialisten een ’matig risico’ dat hij opnieuw in de fout gaat. Het komende jaar moet de man zich onder meer om de twee weken bij de reclassering melden.

Maar die meldplicht wordt mogelijk afgebouwd. Ook mag hij slechts in overleg met en gecontroleerd door de reclassering en een zorginstelling alcohol drinken.

Raymond S. is al meer dan tien jaar TBS’er. Hij woont al wel weer zelfstandig. De politie arresteerde hem in 2003, tijdens een groot rechercheonderzoek naar een brandstichting in een woning aan de IJmuidense Edisonstraat.

Om het leven

Een 68-jarige bewoonster van dat pand kwam om het leven. S. stelde onschuldig te zijn en uiteindelijk kwam ook niet vast te staan dat hij verantwoordelijk was voor de fatale brand. Maar hij is dus wel veroordeeld voor andere branden, waarbij eveneens mensen gevaar liepen.

Zo stak S. op 7 augustus 2000 aan de IJmuidense Wijk aan Zeeërweg het dekzeil in de hens van een aanhanger die was geparkeerd onder het raam van een kamer waarin kinderen lagen te slapen. Enige tijd later kwam een motorfiets bij een woning elders in IJmuiden in lichterlaaie te staan. Een zonwering van dat pand vatte eveneens vlam.

Paniek

Een zwangere vrouw raakte daardoor zó in paniek, dat zij in een ziekenhuis belandde. Pakweg twee jaar na dat incident was het raak in de Reggestraat in IJmuiden, waar tumult ontstond doordat S. in het trapportaal van een pand een stapel kranten in brand stak.

De rechtbank in Haarlem legde de brandstichter na zijn arrestatie niet alleen TBS op, maar veroordeelde hem ook tot twee jaar cel. Het Amsterdamse gerechtshof kwam in hoger beroep tot dezelfde straf. Al had S. voor het Hof een aantal bekentenissen ingetrokken, omdat die onder druk van de politie zouden zijn afgelegd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.