Het Witte Huis bezorgde Jackie Kennedy angst én liefde

Foto van de bruiloft van JCk en Jacqueline. Foto AP/Cecil Yates

Foto van de bruiloft van JCk en Jacqueline. Foto AP/Cecil Yates

Foto van de bruiloft van JCk en Jacqueline. Foto AP/Cecil Yates

Foto van de bruiloft van JCk en Jacqueline. Foto AP/Cecil Yates

1 / 2
Ron Amesz
washington

Zij was de 'cherry on the cake' voor het presidentschap van John F. Kennedy (JFK). Het toonbeeld van schoonheid, stijl, gratie en dan ook nog een jonge moeder. Een vette bonus voor het imago van de president.

Ingewijden wisten echter dat het glamoureuze leven van First Lady Jacqueline Bouvier Kennedy gepaard ging met grote dieptepunten. Bestseller-schrijver Christopher Andersen heeft voor zijn net verschenen boek 'These few precious days' gesproken met honderden familieleden, vrienden en medewerkers van Jack en Jackie, zoals ze ook werden genoemd.

Uit die getuigenissen blijkt hoe vervreemdend het Witte Huis voor haar was. Jackie leefde in voortdurende angst dat er iets grandioos mis zou gaan nu ze in de spotlight van de wereld stond. Maar ook blijkt hoe het presidentiële leven uiteindelijk juist een helende invloed had op een huwelijk dat vermoedelijk zou zijn gestrand.

,,Je wilt dus met Jack trouwen, Marilyn. Dat is fantastisch. Dan kun jij in het Witte Huis trekken (...). Ik verhuis dan en laat alle problemen aan jou.'' Zo sprak Jackie in 1962 met veel cynisme over de telefoon tot de vrouw die zij het meest vreesde: Marilyn Monroe. Die belde haar en vertelde dat ze een affaire had met Jack.

JFK was verslaafd aan de jacht op vrouwen en seks. Tot in het Witte Huis toe. Andersen maakt aannemelijk dat Jackie overal van afwist. Ze was gespitst op overspelig gedrag van haar man, en had haar informanten. Als het te gortig werd, liet ze hem dat ook weten. De vondst van een paar panties in zijn slaapkamer (het paar sliep geregeld apart) bracht haar ertoe hem aan te spreken met: ,,Wil je rondvragen aan wie deze behoren? Ze zijn niet mijn maat.''

Mevrouw Kennedy was wel altijd beducht dat een affaire van Jack zou uitkomen, waarna zij belachelijk zou kunnen worden gemaakt.

Gek genoeg zei ze dat ze beter af was in het Witte Huis dan toen hij nog senator was. Hij was niet meer constant op campagne en ze was vaker bij hem. Dat leidde tot een inniger band. Enkele maanden voor de fatale schoten in Dallas, overleed kort na zijn geboorte hun zoon Patrick. Volgens Andersen zwoer JFK de affaires af en bloeide de liefde tussen hem en Jackie op. Het was van korte duur.

JOHN JAS

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.